Semt pazarlarında, manavlarda aralık ayından itibaren görülmeye başlayan 'balkabağının' şimdi vaktidir.
Sonbaharın rengini taşıyan balkabağı, birçoğumuza midemizi
hafifletecek, şeker ihtiyacımızı giderecek bir tatlıyı hatırlatıyor.
Lakin balkabağı sadece tatlı yapmak için kullanılmıyor. Değişik
yörelerde çorbası, püresi hatta böreği bile pişiriliyor. Mesela,
Balkanlarda yapılan Girit böreğinin ana malzemesini balkabağı.
Anavatanının Meksika ve Orta Amerika olduğu söylenen bu sebze, birçok
hastalığa da iyi geliyor. Peki, soframızı süsleyen, ağzımızı
tatlandıran bu sebzenin nelere iyi geldiğini biliyor musunuz? Beslenme
ve diyet uzmanı Nil Şahin Gürhan'dan balkabağının faydalarını ve
kimlerin yemesi gerektiğini öğrendik.
Beta-karoten (A Vitamini) deposu olan balkabağı birçok kanser çeşidini
önlemeye yardımcı oluyor. İçindeki 'lutein' adlı karoten cinsi vücudu
kansere karşı güçlendiriyor. Ayrıca sigara içenlerin akciğer kanserine
yakalanma riskini biraz azaltıyor. Lifi bol bir sebze. Bağırsak
tembelliğine birebir. Kan şekerini düşürücü özelliği olduğu için şeker
hastaları da tüketebilir, hatta yapay şekerle tatlısı yapılıp
yenilebilir. Diyet yapanların balkabağı yemesinde sakınca yok; çünkü
kalorisi oldukça düşük. Mineraller bakımından zengin olan balkabağını
bir küçük tabak yediğinizde, vücuttaki A vitamini ihtiyacının yüzde
25'ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamış oluyorsunuz.
Yüksek oranda potasyum içeriyor ve kalp hastalığı riskini azaltıcı
antioksidanları barındırıyor. Felce sebep olan damar setleşmesini
önlemeye yardımcı oluyor. Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını sağlıyor.
Çiğ olarak salatalara rendelenip tüketilebilen balkabağı, bedeni
temizliyor, sinirleri yatıştırıyor.
Girit böreği
Malzemeler: 3 adet yufka, 200 gr balkabağı, 2 adet pırasa (beyaz
kısımları), 1 adet havuç, 50 gr peynir (kaşar peynir), karabiber, 2
yemek kaşığı zeytinyağı, ½ su bardağı su, böreğin üzeri için 1 yumurta
sarısı.
Yapılışı: Pırasaları incecik doğrayın, bal kabağını ve havuçları
rendeleyin. Derin bir tavada kızgın yağda pırasaları soteleyin.
Pırasalar şeffaflaşmaya başladıktan sonra yarım su bardağı su ilave
edin. Bütün karışımı karabiberle tatlandırıp kapağını kapatarak, kısık
ateşte 5-10 dakika pişirin. Hazırladığınız karışımı 6 eşit parçaya
bölünmüş yufkaların içine koyarak kalın boyutlarda sigara böreği gibi
sarın. Börekleri sarmadan önce rendelenmiş peyniri de karışımın içine
katmayı unutmayın. Hazırladığınız börekleri fırın tepsisine dizdikten
sonra üzerine yumurta sarısını sürün ve önceden ısıtılmış fırında 180
derecede 20 dakika pişirin.
Çekirdeği de faydalı
Kabak çekirdeğinin de bilinmeyen birçok faydası var. Beslenme uzmanı
Nil Şahin Gürhan'a göre çinko ve doymamış yağ asidi ve protein
bakımından oldukça zengin; mide bulantısına iyi geliyor. Bir bardağın
dörtte biri kadar tüketildiğinde vücuttaki çinko ihtiyacının % 20'sini,
magnezyumun % 50'sini karşılıyor. Ayrıca kemik erimesi ve kan
pıhtılaşması için önerilen K vitamini kabak çekirdeğinde yeteri kadar
var. Balkabağı çekirdeğini yağlıdır deyip yemekten korkmayın; çünkü
içindeki Omega 3 ve Omega 6 sayesinde cildi tazeliyor, hormanel dengeyi
koruyor. Tabii çekirdeği faydalıymış deyip çok tüketmeyin. Ayrıca,
kabak çekirdeğinin yağındaki bileşenler prostatın büyümesini önlüyor,
kolesterolün kan seviyesini düşürüyor.
Kabak çekirdeğini kimler yemeli?
Prostatı büyüyenler.
Kısırlık problemi olanlar ve hormanel dengesizlik yaşayanlar.
İdrar tutukluğu ile karşılaşanlar.
Mesane iltihabı olanlar.
Vücudunda kemik erimesi başlayanlar.
(Zaman - Cuma)