İsviçreli bilimadamlarının yaptığı araştırma, siyah çikolatanın
damarlar için faydalı olduğunu ortaya koydu.
PARİS - Bilimadamlarının “Heart” tıp dergisinde yayımlanan
araştırmasında çikolatanın, vücuttaki glikoz, lipit (yağ) oranı ve
kiloya etkileri nedeniyle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini
artırabileceği ancak bunun aksine antioksidan etkileri sayesinde
kalp-damar sağlığına olumlu etkileri de olabileceği belirtildi.
Flavonoid adlı antioksidan özellikli bileşimin beyaz çikolatada
bulunmadığına dikkat çeken araştırmacılar, beyaz ve siyah çikolatanın
etkilerini incelemek üzere sigara kullanan 20 kişiye siyah ya da
yeşilçay, soğan, elma, lahana, şarap, kakao bazlı ürünler gibi
antioksidan maddeleri almalarını 24 saat boyunca yasaklandı.
24 saatin ardından araştırmaya katılanlardan 10’u 40 gram siyah
çikolata, 10’u da 40 grambeyaz çikolata yedi. Beyaz çikolata yiyenlerin
damarlarında, pıhtı oluşumunda ve kandaki antioksidan oranında hiçbir
değişikliğe rastlanmazken, aynı marka siyah çikolata yiyenlerin kan
dolaşımının, çikolatayı yedikten 2saat sonra daha iyi olduğu, bu olumlu
etkinin 8 saat devam ettiği ve kandaki mevcut antioksidan oranının
arttığı gözlendi.
Araştırmacılar, siyah çikolatanın damarlar için yararlı olduğunu
belirtse de, Noel’de misafirlere siyah çikolata mı yoksa antioksidan
maddeler içerdiği bilinen çay, soğan, elma ya da lahana mı ikram
etmekgerektiği halen merak konusu.