İnsan yaşamını olumsuz etkileyen depresyona karşı çözüm yolları
arayan bilim insanları, sebze ağırlı beslenmenin ruh sağlığına da iyi
geldiğini ortaya koydu. İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Tokyo'daki Ulusal
Sağlık Merkezi'nce yapılan bir araştırma, sebzeler açısından zengin bir
diyetin depresyona karşı koruyucu olduğunu gösterdi. Araştırma
sonuçları, meyve, sebze, mantar ve soya ürünleri açısından zengin bir
diyet izlemenin, depresyon belirtilerinin azalmasında da etkili olduğunu
ortaya koydu.
Yaklaşık 500 kişiden beslenme alışkanlıkları ve depresyon belirtileri
ile ilgili bir form doldurmalarını isteyen bilim adamları, yaptıkları
analiz sonunda beslenme modellerini, zengin bir kahvaltıya dayalı klasik
Batı diyeti, hayvansal yağlara dayalı diyet ve sebzelerin ön planda
olduğu diyet olmak üzere 3'e ayırdı.
Bu beslenme modellerini depresyon belirtileriyle karşılaştıran bilim
adamları, sebzelere dayalı bir beslenme modeli izleyen katılımcılarda
hastalık semptomlarının yanlış bir diyet izleyenlere göre yüzde 44 daha
az olduğunu gözlemledi.
Araştırmanın amacının diğer beslenme modelleri ile depresyon arasında
bir ilişki kurmak olmadığını, böyle bir eşleştirme yapmanın yanlış
olacağını da belirten bilim adamları, havuç, kabak, mantar gibi
sebzeler, soya peyniri, yosun, meyve ve yeşil çayı kapsayan Japon
mutfağının depresyon oluşmasını engelleme olasılığı olduğunu
gösterdiğini söyledi.
Bilim.org