Et ve ürünleri:
• Yağsız etler tercih edilmeli ,et ile pişirilen
yemeklere yağ eklenmemelidir,
• Tavuk ve hindi etinin derisiz
beyaz ete tercih edilmelidir.
• Haftada en az bir kez balık
yenmelidir.
• Sosis,sucuk ,salam,gibi yiyecekleri tüketmekten
uzak durmalı
• Kurubaklagiller,düşük yağ içeren, protein zengin
kaynaklarıdır.Pişirirken et eklenmeyebilir ve haftada bir kez tüketimi
önerilir .
Süt ve ürünleri:
• Az yağlı süt
,yoğurt ,dondurma peynir tercih edilmelidir.
Ekmek
ve tahıl ürünleri
• Pilav ,makarna ,börek pişirilirken eklenen
yağ miktarı azaltılmalıdır.
• Evde yapılan yağ ve şeker oranı
düşük kurabiyeler tercih edilmelidir.
• Kepekli undan yapılan
ekmek ve tahıl ürünleri tüketilmelidir.
Sebze ve
meyveler
• Yağ içeriği düşük,vitamin ve mineral içeriğ yüksek
,renkli lezzetli ,hoşlanılan harika besinlerdir.
• Meyveler ,öğün
aralarında yemek için ideal ve sağlıklı seçimlerdir.
• Evde
kolaylıkla görülen yerlerde ,seyhatlere çıkarken yanınızda bulundurmaya
özen göstermelisiniz.
• Sebzeler mümkünse kızartılmamalı ,örneğin
patetes kızartma yerine ,patetes salata veya püresi tercih edilmelidir.
Diğer öneriler
• Hazır yiyeceklerin yağ
içeriği,ev yemeklerinden çok daha fazla olduğu için sık tüketilmemeye
çalışılmalıdır.
• Günlük tüketilen yağın 2/3’si sıvı yağlardan
seçilmelidir.
• Hazır meyve sularıyerine taze sıkılmış meyve suları
tercih edilmelidir.
• Kahve ve çay ,şekersiz veya az şekerli
içilmelidir.
• Yemeğin tadına bakmadan tuz eklenmemelidir.
• Tuzlu
yiyecekler az tüketilmeye gayret edilmelidir.
• Kahvaltıda greyfurt
,mandalina ,portakal,domates,öğle ve akşam yemeklerinde
bolsebze,salata,roka maydanoz,marul gibi yeşillikler soğan
,sarımsak,tüketilmelidir.
Ayrıca
• Küçük tabak ve
porsiyonları tercih edin
• Yemek için küçük ,salata için büyük tabak
kullanın
• Yemeğe başlamadan önce 1 bardak u için
• Daha yavaş
yemek yiyin ve iyi çiğneyin
• Sofraya tam acıkmadan oturun,sofradan
tam doyduğunuzda değil,açlığınız geçtiğinde kalkın
• Yemeğiniz
bitince sofradan hemen kalkın
• Yemeği pişirdiğiniz tencereyi masaya
koymayın
• Şişmanlatıcı yemekleri evde özellikle göz önünde
bulundurmayın
• Her öğün bol miktarda su için,
• Fazla miktarda
yemek pişirmeyin
• Alışverişe aç iken ve liste hazırlamadan çıkmayın
•
Atıştırmak istediğinizde oyalanacak bir iş bulun
• Tatlı yemeye
başlamadan önce biraz bekleyip gerçekten aç olup olmadığınıza karar
verin
• Davetlerde sunulan yiyeceklerin yarısını yiyin.
• Her
sabah dışkılama alışkanlığı edinin