BEYAZ PİRİNÇ YİYENLERDE ŞEKER HASTALIĞI RİSKİ [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Yapılan bir araştırma, beyaz pirincin tip 2 diyabet riskini
artırabileceğini ortaya koydu.
NEW YORK - Harvard Üniversitesi'nden bilim adamları, 14-20 yılda
yapılan 3 farklı araştırma çerçevesinde beyaz ve esmer pirinç yiyen 157
bin 463 kadın ile 39 bin 765 erkeğin verilerini inceledi.
Araştırma sonunda haftada 5 gün beyaz pirinç yiyen kişilerin tip 2
diyabete yakalanma riskinin, ayda bir gün bu pirinci tüketenlerden yüzde
17 fazla olduğu ortaya çıktı.
Haftada 2 gün ya da daha fazla esmer pirinç tüketen kişilerin ise
diyabete yakalanma riskinin ayda bir gün beyaz pirinç yiyenlerden yüzde
11 az olduğu sonucuna varıldı.
Araştırmacılar, şeker hastalığı riskinin, beyaz pirinç yerine esmer
pirinç, esmer buğday ya da arpa gibi işlenmemiş tahıllar tüketerek yüzde
36 azaltılabileceğini vurguladı.
"Archives of Internal Medicine" tıp dergisinde yayımlanan araştırmada,
Asya ülkelerinde pirincin yüzyıllardır temel gıda maddesi olduğunu
belirten bilim adamları, ancak 20. yüzyıldan itibaren teknolojideki
ilerlemelerin işlenmiş tahılların artmasına yol açtığına ve işlenmiş
gıdaların besin değerinin düşük olduğuna dikkati çektiler.
Esmer pirinç lif, mineral ve vitamin bakımından beyaz pirinçten daha
zengin, ayrıca işlenmiş beyaz pirince göre kandaki şeker oranını hızla
yükseltmiyor.
habervitrini.com