Tatlının dayanılmaz cazibesi alacağımız kiloları ya da yakalanabileceğimiz hastalıkları gözardı etmemize neden olur. Araştırmacılar yıllardır şekerin insanlar üzerindeki etkisini araştırıyor. Bazı araştırmalar kesin olmasa da neden şekere olan tutkumuzu yenemediğimiz konusunda bazı sonuçlar veriyor.
Her şeker aynı mı?
Her şeker aynı değildir. Vücudumuza en zararlı olanlar işlemden geçirilmiş ve genellikle beyaz renge sahip olan şekerlerdir. Bu gıdalar işlemden geçirilirken barındırdıkları tüm değerli mineralleri kaybeder ve elimizde kalan tek şey bir küp şekerdir.
Şeker ihtiyacını nasıl karşılayalım?
Doğal şekerler bunun için oldukça uygun bir seçim. Bu sağlıklı karbonhidratlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bitkilerden elde edildiklerinden vücudunuz için yeterli ölçüde şeker almanıza ve aynı zamanda kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Bu besinler tam tahıllar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sebzeler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] meyveler ve baklagiller olarak sıralanabilir. Besin piramidine göz attığınızda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çoğu insanın gerekli kalorinin yüzde 45 - 65’lik bölümünü karbonhidrat içeren besinlerden elde etmesi gerektiği fark edilebilir. Bu tat değişikliğine alışmanız bir hafta gibi kısa bir sürenizi alır. Ancak bu şekilde beslenmek uzun vadede büyük değişikliklere sebep olur ve hayatınızı düzene sokmanızı kolaylaştırır.