Kolestrol yalnızca hayvansal dokularda bulunan bir yağdır. Hücre
zarları ve sinir lifleri bu yağla yalıtılmışlardır. Yağ asitlerinin
metabolizması ve vücut içinde taşınması sırasında kolesterol
molekülleri rol alır. Hormonların üretiminde büyük önemi vardır. Bu
yüzdendir ki
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu hayati yağ molekülü karaciğer tarafından daimi olarak üretilmektedir. Ne var ki
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hayvani gıdalarla aldığımız fazladan kolesterol
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kanda dolaşan kolesterol miktarını arttırır ve zararlı olacak seviyelere ulaşmasına sebep olur. Koyun eti
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tereyağı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yumurta
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kabuklu denizhayvanları
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]beyin gibi sakatatlar bol miktarda kolesterol içerirler. Bu hayvansal
gıdalar düzenli olarak alındıklarında damar sertliği erken yaşlarda
ortaya çıkar.
Kan kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp damar hastalığı tehlikesini
arttırır. Kişinin kolesterol düzeyi ne kadar yük¤¤¤¤e kalp hastası olma
ihtimali de o kadar yüksektir. Türkiye'de erkek ve kadında birinci
sırada gelen ölüm nedeni kalp damar hastalığıdır.
Kolesterol karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrar karaciğere kan
yoluyla taşınır. Kolesterol ve diğer yağlar kanda erimedikleri için
lipoprotein denen paketler halinde taşınırlar. Kolesterol kan
dolaşımında 3 farklı paket halinde taşınır. Bunlardan biri HDL yani
“yüksek yoğunluklu lipoprotein” olarak isimlendirilir. Diğeri LDL yani
“düşük yoğunluklu lipoprotein”dir. Daha az oranda ise “çok düşük
yoğunluklu lipoprotein”; VLDL halinde bulunur.
Total Kolesterol 200 mg/dl den düşük – Normal
200 mg/dl'den yüksek - Yüksek
LDL Kolesterol 110 mg/dl den düşük - Normal
110 mg/dl ve üzeri - Yüksek
HDL Kolesterol 40-60 mg/dl arası - Normal
60 mg/dL den yüksek - Yüksek