Öncelikle, ağzınızda binlerce bakteri bulunur.Bu tamamen normal
bir durumdur.Aslında bu bakterilerin çoğu faydalıdır.Ancak az bir
miktar bakteri vardır ki bunlar çürüme sürecinde rol oynar.Özellikle
sorumlu olan streptococcus mutans adlı bir bakteri,nişastalı yiyecekler
bakımdan zegin bir ortam bulunduğunda hızla çoğalır ve büyük koloniler
oluşturur.Karbonhidratlar olarak ta bilinen ve pasta,ekmek ,krakerler
tatlılarda bulunan bu nişastalar,eğer düzenli olarak fıçalanıp
temizlenmezse diş üzerinde plakları oluştururlar.Plak,tükürük,yemek
artıkları ve bakterilerin karışımı olan yapışkan bir film tabakasıdır
ve dişler üzerinde sürekli oluşur.
Streptococus mutans her türlü karbonhidratı yer ama en çabuk yediği
şekerdeki nişastadır.Ve şeker ne kadar rafine olursa,bakterinin bu yeme
hızı o kadar çabuk olur.Bunun anlamı şudur;früktoz olarak bilinen
meyvedeki doğal şekerler,bakteriler tarafından beyaz şeker kadar hızlı
tüketilmez.
Bakteriler plaktaki şekeri yediklerinde kimyasal bir reaksiyon
oluşur.Şekerler daha basit elemanlara ayrışır,bu elemanlardan birisi de
asittir;asit pek çok şeyi bozar.buna diş minesi de dahildir.
Sonuç olarak ağzınızdaki bakteriler, dişinizin
üzerindeki plakların içindeki şekerle kendilerine ziyafet verir. Daha
sonra üretilen asitler dişinizin minesini bozmak için çalışmaya başlar.
Sonucunda dişinizin yüzeyi üzerinde asitlerin erittiği mineden dolayı
bir delik oluşur. Artık bir oyuk vardır ve bu da diş çürüğünün görünen
halidir. Bu bir kez oluştuğunda çürüme işlemini durdurmanın tek yolu,
dişinizin çürümüş bölümünü temizleyerek buraya dolgu yapmaktır.
Bu hikayenin parlak bir tarafı var!
Düzgün bir şekilde diş fırçaladığınız ve ip kullandığınızda
dişlerinizin üzerinde çok az plak kalır ve bakterilerin de “dilediğince
ye” türü bir açık büfesi olmaz. Bu, dişlerinizi üzerinde
kolonileşemeyecekleri ve diş çürüğüne neden olan asitleri
üretemeyecekleri anl..... gelir.