Uzmanlara göre, beslenme bozuklukları nedeniyle Türkiye'de 5 yaş altı
çocukların yüzde 10'u yaşına göre bodur. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Sağlık Bilimleri
Fakültesi Dekanı ve Ulusal Beslenme Platformu Başkanı Prof. Dr. Perihan
Arslan,
Türkiye'de beslenme bozukluklarına dikkati çekerek, 5 yaş
altı çocukların yüzde 10'unun yaşına göre bodur olduğunu, bu rakamın
kırsal bölgelerde yüzde 17'ye kadar çıktığını belirtti. Arslan,
şişmanlığın da son yıllarda çocuklarda yüzde 10- 15 oranında arttığını
kaydetti.
İnsan sağlığını, beslenme, kalıtım, iklim ve çevre koşullarının
etkilediğini belirten Prof. Dr. Perihan Arslan, bu etmenlerin başında
beslenmenin geldiğini söyledi.
Türkiye'de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin
sağlık sorunlarının bir arada görüldüğünü kaydeden Arslan, “70 milyonun
üzerinde nüfusa sahip ülkemizde, beslenmeye ilişkin sağlık sorunlarının
nedenlerinden biri de, doğru gıdalarla beslenme bilgisinden
yoksunluktur. Bu durum bebekler, çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar ile
yaşlılar başta olmak üzere toplumun tüm katmanları için önemlidir” diye
konuştu.
Ek besinlere çok erken aylarda başlanıyorBebeklerde ek besinlere çok erken aylarda başlandığını, 2 aydan küçük
bebeklerde anne sütü ile beslenmenin yüzde 70 oranındayken, 4-5. aylarda
bu oranın yüzde 22'ya kadar düştüğünü belirten Arslan, iki ayın altında
her 5 çocuktan birinin, evde yapılan mama ya da hazır mama ile
beslendiğine dikkat çekti.
Beslenme bozuklukları nedeniyle 5 yaş altı çocukların yüzde 10'unun
yaşına göre kısa boylu yani bodur olduğunu ifade eden Arslan, kırsal
bölgelerde bunun yüzde 17'ye kadar çıktığını belirtti. Arslan,
“Bodurluk, kronik beslenme bozukluğunun önemli bir göstergesidir. Yine
çocuklarda yaşa göre ağırlığı az, yani zayıf olanların oranı yüzde 4-
6'dır. Ancak şişmanlık son yıllarda yüzde 10- 15 oranında çocuklarda da
artmış olup 0- 5 yaş grubunda yüzde 3, 8- 10 yaş grubunda yüzde 9-
11'dir” dedi.
Arslan; ishal, üst solunum yolu enfeksiyonu, demir yetersizliği anemisi,
diş çürükleri, raşitizm, iyot yetersizliğinin yetersiz ve dengesiz
beslenme sorunlarından kaynaklı rahatsızlıklar olduğuna işaret etti.
Gebe ve emzikli kadınların yüzde 50'den fazlasında demir yetersizliği
anemisi, basit guatr, başta D vitamini olmak üzere vitamin ve mineral
yetersizliklerinin gözlendiğini kaydeden Perihan Arslan, sözlerini şöyle
tamamladı:
“Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme doğum öncesinden başlayarak
annenin ve bebeğin de sağlığını olumsuz etkilemektedir. Gençler ve
yetişkin yaş grubundaki bireylerde de obezite, diyabet, koroner kalp
hastalıkları, hipertansiyon, kanser, osteoporoz gibi kronik hastalık
oranları giderek artmaktadır. Bu sağlık sorunlarının oluşumunun
önlenmesi ve tedavisinde de doğru beslenme bilgisi önemlidir.”
kaynak:hürriyet