Sağlıklı kalp için 10 besin Alman
beslenme uzmanı Sven-David Müller, kalp sağlığına iyi gelen besinleri
sıraladı:
ELMA: İçindeki petkinin, kolestrolü azaltan bir etkisi var.
KURU KAYISI: Barındırdığı potasyum tansiyonu düşürür.
ENGİNAR: Karaciğerin kolestrolle mücadele etmesi için gerekli enzimler
barındırıyor.
BROKOLİ: Antioksidan oranı yüksek olan brokoli, damarları temizler, iltihapları azaltır.
BÖĞÜRTLEN: Anthocyanin isimli pigmentler kan akışına, kan basıncına ve
damarlara olumlu etki yapar.
ESMER BUĞDAY: İçinde kan damarlarının ensekliğini sağlayan amino asit
vardır.
KÖRİ: Bir ilaç gibi kolestrolü düşürür.
FISTIK: Doymamış yağ asiti, kalp-damar hastalıklarını azaltır.
DOMATES: İçindeki likopen kalp krizi riskini ve kan yağlarının olumsuz
etkisini yok eder.
ÇİKOLATA: Kakaoda bulunan
flavonollar tansiyonu düşürür, kalp krizini engeller. Günde 6 gram
çikolata tavsiye ediliyor.
Türkiye’de 35-70 yaşın yüzde 52’si obez
Dünyada 17 ülkede devam eden ve on iki yıllık ileriye dönük
epidemiyolojik bir araştırma olan “PURE” çalışmasının ilk sonuçları
belli oldu. Türkiye ayağı Metabolik Sendrom Derneği tarafından
yürütülen çalışmada kırsal ve kentsel bölgeden
ve düşük, orta, yüksek ekonomik
gruplardan 35-70 yaş arası 2 bin 463 kadın, bin 594 erkek kişi alındı.
PURE Koordinatörü Aytekin Oğuz’un verdiği bilgiye göre 35-70 yaş
aralığında yüzde 14,7 oranında diyabet görülüyor. Pre-diyabeti olan yani
gizli şekeri olanların oranı ise yüzde 9,6. Diyabeti ve pre-diyabeti
olan kişilerin oranı yüzde 24-25 civarında bulunuyor. 35 yaş üstü 4
kişiden birinin kan şekeri değerleri
normal sınırında değil. Her 4 diyabetliden 3’ü kan şekerini kontrol
edemiyor. 35-70 yaş arasındaki nüfusun yüzde 52’si obez ve yüzde 34’ünün
fazla kilolu çıkıyor. Kilosu normal değerlerde olanlarının oranın ise
yüzde 13,6’larda kalıyor.
Habervitrini.