Giriş Tarihi : 30/03/09 Yer : İstanbul Yaş : 34 Mesajlar : 14824 Rep Puanı : 14472 Rep Gücü : 6503
Konu: Ateş Düşüren 7 Besin Paz Mart 21, 2010 6:45 am
Ateş Düşüren 7 Besin
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Dr. Alan C. Logan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ‘ateş’in 21’inci yüzyılın salgın hastalığı olduğunu söylüyor. Kronik ateşin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hücreleri etkileyerek beyin sağlığını tehdit ettiğini belirten Logan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ‘Beyin Diyeti’ kitabında şöyle diyor: “Ateş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sadece 10 yıl öncesine kadar mafsal iltihabı ya da benzer hastalıklarla birlikte anılırdı. Bu yargı kesinlikle değişti. Bugünün bilim dünyasında ateş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kalp hastalığı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] diyabet[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] obezite ve evet[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] nöropsikiyatrik rahatsızlıklarla bile dahil olmak üzere birçok rahatsızlıkla ilişkilendiriliyor. 23 Şubat 2004 tarihli Time dergisinin kapağında konu edilen ateş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] böylelikle tarihte kendine ‘Gizli Katil’ ismiyle yer buldu. Gerçekten de kronik ateş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tüm vücutta ve özellikle beyinde hasara yol açıyor. Dönüştürülmüş ve doymuş yağlara ek olarak hareketsiz koşullarıyla Batı beslenme tarzı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ateş salgının en büyük destekçisi. Gıdasal antioksidanların eksikliği[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] donmuş yağ ve gıdasal şekerin aşırı tüketimi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kronik ateşi ilerletiyor. Buna karşılık kronik ateş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] değerli antioksidanları tüketiyor. Omega 6 yağ asitlerini (mısır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] soya fasulyesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aspur ve ayçiçeği yağı) fazla tüketmenin de ateşe yol açtığı birçok araştırmada kanıtlandı.
Kronik ateş uzun vadede hassas beyin hücrelerinin direncini kırar ve sinir hücrelerinde meydana gelen esas yapısal hasarın sorumlusudur. Kronik ateş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Alzheimer hastalığında görülen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bunamaya sebep olan plakaların ve nörofibril düğümlerinin üretimini arttırır. Öte yandan birçok meyve[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sebze ve yemeklerde kullanılan otların[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] güçlü ateş düşürücü özellikleri vardır. Antioksidanların insanlarda ateş belirtilerini azalttığı kanıtlandı. Unutmayın[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] balık[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] özellikle de yağlı deniz balığı (somon[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sardalye[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] uskumru[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ançuez) vücudunuza girebilecek en güçlü ateş düşürücü gıdadır.” [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Doğanın antidoksidan deposu KURUYEMİŞLER Kuruyemişlerdeki tek ve çok bağlı doymamış yağlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] E vitamini ve kalp dostu sterol[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ateş düşürücü bileşimler barındırır. Ayrıca güçlü bir antioksidan etkisine sahiptir. Haftada en az iki kez kuruyemiş yemenin koroner kalp hastalıklarından ölüm riskini önemli ölçüde azalttığı düşünülüyor. Illionis Üniversitesi nörobilimcileri[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kuruyemişlerin kalp sağlığına ek olarak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] özellikle de bademin yaşa bağlı zihinsel performans düşüşünü önlediğini gösterdi.
YEŞİL ÇAY Yeşil çaydaki ‘keteçin’ adı verilen madde[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] önemli bir ateş düşürücüdür. Journal of Immunology[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 2004’te yeşil çayın ateş düşürücü ve beyin hücrelerini koruyucu özelliğinin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Multipl Skleroz (MS) hastalığının önlenmesi ve tedavisi açısından umut verici olduğunu yazdı. Yeşil çaydaki kafein ve amino asitler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] duygular ve zihinsel odaklanma üzerinde ani ve olumlu bir etki yaratıyor.
MOR/KOYU KIRMIZI GIDALAR Yaban mersini[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] vişne[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] nar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mor tatlı patates[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mor karnabahar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] siyah üzüm ve pancarı örnek verebiliriz. Mor pigmentler ciddi ölçüde antioksidan koruması sağlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sinir hücreleri arasında iletişimi güçlendirir[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] beyin duvarını korur[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] beyne kan taşıyan damarları güçlendirir. Ağrıyı dindirecek kadar önemli ölçüde ateş düşürücüdür.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] YEŞİL GIDALAR Bir fast-food restoran zincirinin çirkin bir afişini görmek beni hayrete düşürmüştü: Bir çöreğin üzerinde yakın plan çekilmiş dev bir burger fotoğrafında ‘Yeşillik golf içindir’ yazıyordu. Buna hiç katılmıyorum. Her türden koyu yeşil sebzede ateşi düşürebilen değerli bir mineral bulunur. Kıssadan hisse: Kalbiniz ve beyniniz için yeşilliklerinizi yiyin.
ZENCEFİL Zerdeçal gibi ateş düşürücü ve beyin hücrelerini koruyucu özellikler taşır. Hindistan ve Çin’de[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] baş ağrıları[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mide ve bağırsak şikayetleri için kullanıldığı 2 bin 500 yıllık bir geçmişi var. Zencefil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] özellikle sinir duvarlarındaki yağ bileşimlerini serbest radikal saldırılarına karşı korur. Sinir hücrelerini koruyucusu olduğu ve ateşi düşürdüğü için bolca tüketilmelidir.
ZERDEÇAL Araştırmalar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] zerdeçalın beyin hücrelerini korumak ve duygu durumunu olumlu etkilemek gibi önemli özelliklerini ortaya çıkardı. Bu kök bitkisinin içindeki aktif ‘curcumin’ maddesi son derece güçlü bir antioksidan ve ateş düşürücü özelliğe sahip. Bilim[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] zerdeçalın davranışlar üzerindeki etkisinin antidepresan ilaçlarla benzer olduğunu ortaya koydu. Zerdeçal[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] özellikle duygu durumunu düzenleyen serotonin ve dopamin gibi önemli nörotransmiterlerde arızayı önlüyor.
KAHVE Makul miktarda kafein alımının beyin üzerinde faydaları var. Araştırmalar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kahvenin özellikle hücrelerdeki yağ bileşimlerini oksitlenme stresine karşı korumakta etkili olduğunu ortaya koydu. Günde 1-2 fincan kahve[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] enerji[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] zindelik[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] özgüven[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sosyal girişkenlik[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iş motivasyonu ve dayanıklılığı artırır. Günlük antioksiden ihtiyacını karşılamanın en keyifli yolu. Japon kız tıp öğrencileri arasında yapılan araştırma[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] düzenli kahve içenlerde depresyon görülme riskinin daha az olduğunu ortaya koydu.
Beyin dostu temel gıdalar: Açai meyvesi Yeşil çay Brokoli Kabayonca Brüksel lahanası Kalitede zeytinyağı Elma sirkesi Kiraz Karalahana Elma püresi Acı biber tozu Ceviz Enginar Kişniş Fındık Asparagus Tarçın Yulaf ve tam tahıllar Avakado Karanfil Kahvaltılık tahıllar Fesleğen Kakao Portakal Fasulye çeşitleri Kızılcık Kekik Pancar Üzüm Maydanoz Dolmalık biber Patlıcan Şeftali Börülce Mürver Armut Karabiber İncir Erik Böğürtlen Fuji elma Erik kurusu Yaban mersini Zencefil Nar Karnabahar Tatlı patates Kuru üzüm Ahududu Karalahana Siyah üzüm Kırmızı yapraklı marul Kırmızı patates Ispanak Çilek Mandalina Zerdeçal[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]