Karaciğerin Çalışmasını Zorlaştıran ve Rahatlatan Besinler Karaciğer vücuda giren zehirli kimyasalları parçalar. P-450 enzim
sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında çalışmaya başlar. Ancak
bu sırada ortaya serbest radikaller çıkabilmekte ve bunlar da uzun
vadede karaciğer hücrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler. işte
bu zararlı etkiyi önlemek için antioksidanların varlığına ihtiyaç
vardır. E
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] C ve B vitaminleri bu antioksidanların en başta gelenleridirler.
P-450 enzim sistemini aşırı çalıştırıp serbest radikallerin fazla miktarda üretilmesine sebep olan başlıca maddeler Şunlardır:
Kafein
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Alkol
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Doymuş Yağlar
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Böcek ilaçları
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Boya Buharı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] içinde Sulfonamid bulunan ilaçlar(Bactrim)
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Egsoz Gazları
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Barbituratlar (sara ilaçları).
Toksinler karaciıer hücrelerini yıpratırken
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu hücreleri koruyan gıdalar da mevcuttur. Bu amaçla bol meyve ve sebze yenmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavuniçi
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sarı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mor ve kırmızı renkli meyve ve sebzeler yiyin. Bu Şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır.
Karaciğer üzerinde yıpratıcı etkiye sahip toksinler:
* Metabolik atıklar (organlar tarafından üretilen atık moleküller)
* Mikroorganizmalar (viral veya bakteriyel enfeksiyonlar)
* Çevre kirliliıği
* Böcek ilaçları
* ilaçlar (antibiyotikler
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ağrı kesiciler v.b.)
* Alkol