Böbrek taşı riskini artıran yiyecekler...Prof. Dr. Yalçın İlker: “Aşırı protein alımı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tuzlu gıdalar
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çikolata
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yapraklı bitkiler
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aşırı çay ve kahve tüketimi böbrek taşı riski oluşturabiliyor.
Anadolu
Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] “Aşırı protein alımı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tuzlu gıdalar
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çikolata
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yapraklı bitkiler
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aşırı çay ve kahve tüketimi böbrek taşı riski oluşturabiliyor” dedi ve ekledi:
“Böbrek taşına yol açan en önemli faktörlerden birinin gıda tüketimi
olduğu biliniyor. Oluşan taşın cinsine göre aşırı protein alımı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tuzlu gıdalar
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çikolata
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yapraklı bitkiler
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]aşırı çay ve kahve tüketimi risk faktörü oluşturabiliyor. En önemli
etkenlerden biri de az su tüketilmesi. Taş hastası olsun olmasın
herkesin günde en az 10-12 bardak su içmesi gerekiyor.
Oluşmuş taşı ilaç tedavisiyle küçültme
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yok etme şansı pek mümkün değil. Sadece ürik asit taşında ağızdan alınabilen ilaçlar
başarılısonuç veriyor. Önemli olan taş hastalarında yüzde 50 olan tekrarlama
olasılığını azaltmaktır. Bu açıdan ufak bir taş parçasından yapılabilen
taş analizi ve risk faktörlerini ortaya koyabilen detaylı kan ve idrar
analizleri büyük önem taşır.