Ankara Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Özlek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] son zamanlarda basına yansıyan at ve eşek eti görüntülerinin lokantacı küçük esnafı derinden etkilediğini[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kırmızı et fiyatlarındaki artışın ise büyük restoranları korkuttuğunu belirterek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
canlı hayvan ithalatı önündeki engellerin kaldırılmaması halinde
kırmızı etin kilosunun bu yıl içinde 50 lirayı bulacağı iddiasında
bulundu.
Özlek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] “et fiyatlarındaki hızlı yükseliş bizi büyük
bir sıkıntıya soktu. Bu gidiş devam ederse et ürünü satamaz hale geleceğiz” dedi.
Dünyanın en pahalı etini Türkiye'nin tükettiğini iddia eden Özlek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ana nedeninin hayvan varlığındaki hızlı düşüş
ve canlı hayvan ithalatındaki sorunlar olduğunu öne sürdü.
Özlek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aksi durumdaysa etin kilogramının bu yıl içinde 50 liraya ulaşabileceği uyarısı yaptı.
Şahin Özlek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] daha önceki yıllarda komşu ülke Suriye
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Irak ve
İran'dan hayvan getiren Türkiye'nin bugün canlı hayvan ihraç eder hale geldiğini hatırlatarak
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] şöyle konuştu:
“Kurban Bayramı'nda elde kalan kurbanlıklar et fiyatlarını aşağıya
çekmeye yetmedi. Üretimimiz bize yetmezken ihracatın devam etmesi
büyükçelişki. Kırmızı et sektöründe bir iyileştirme yapılmadığı takdirde
buna bağlı tüm küçük ve orta ölçekli işletmeler kapanabilir. Menüsünde
tamamen et bulunan bir lokantaları gelişmelerden doğrudan etkileniyor.
Etteki inanılmaz artış bizi kötü bir noktaya götürüyor. Yetkililerden
iş işten geçmeden önlem almasını bekliyoruz.”
Özlek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] televizyonlar ve gazetelere yansıyan at ve eşek eti haberlerine de değinerek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] söz konusu haberlerin lokantacı küçük esnafı derinden etkilediğini söyledi.
Kaliteli etin kilosunun 24 liradan başladığını anlatan Özlek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kırmızı et fiyatlarındaki artışın büyük restoranları da korkuttuğunu kaydetti.
Ankara restoranlarından Urfalı Hacı Mehmet'in İşletme Müdürü olan Özlek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] et fiyatlarındaki artışın üstüne sigara yasağı ile de mücadele ettiklerini
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bazı lokantaların denetim boşluğundan dolayı mekanlarında sigara içilmesine izin verdiklerini
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bunun da haksız rekabete yol açtığını sözlerine ekledi.
Fiyatlardaki artışın devam etmesi durumunda lokantaların et ürünü satamaz hale geleceğini dile getiren Özlek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]“Biz her ay tonlarca et işliyoruz. Etin kilosuna gelen zamlar doğrudan
maliyeti arttırıyor. Her geçen gün artan bu maliyeti müşteriye
yansıtmadık. Sürekli artış karşısında ne yapacağımızı şaşırdık”
şeklinde konuştu.