Kış aylarında nasıl beslenilir - Sağlık - frmturkey
Sağlık Bakanlığı, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek
vücut direncini artırmak için meyve ve sebze tüketimine ağırlık
verilmesi, yağlı gıdalardan uzak durulması, E vitamininden zengin
yiyeceklerin tüketilmesi ve yeterli miktarda sıvı alınması gerektiği
uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hava sıcaklığının
değişmesine bağlı grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülme
sıklığının arttığını belirterek, hastalıklardan korunmak için
bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kış aylarında yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını, kapalı
ortamlarda fazla zaman geçirildiğini, fiziksel aktivitenin azaldığını
ve sonuçta kilo artışı olduğunu ifade eden yetkililer, bunların tümünün
hastalıklara yakalanma riskini arttırdığını söyledi.
Hastalıklardan korunmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenme
alışkanlığının kazanılması gerektiğine dikkati çeken yetkililer,
beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
''Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalı.
Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda
vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için imkanlar dahilinde her gün
bol ve meyve sebze tüketilmeli. Savunma sistemini güçlendirici özelliği
olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç,
brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra
kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi
meyvelerin tüketimi önemlidir.
Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse sıvı alımına katkı
sağlanması açısından taze sıkılmış meyve suları tüketilmeli. Meyve
suları, içindeki C vitaminin azalmaması için sıkıldıktan hemen sonra
içilmeli.
Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini artıran, A
vitamininin okside olmasını engelleyen E vitamini de yeterli oranda
alınmalı. Bunun için E vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler,
fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarda
tüketilmeli. Balık da beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli
çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot
mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış
aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez yenilmeli.''
''BOL SIVI ALINMALI''
Kış aylarında daha çok yağlı yiyeceklerin tüketildiğine dikkati çeken
yetkililer, özellikle katı margarin ve tereyağından kaçınılması, yoğun
yağlı etlerden uzaklaşılması gerektiğini belirtti.
Yetkililer, hareketlerin kısıtlandığı kış aylarında vücut ağırlığı
kontrolünün sağlanmasında basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli
besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl
ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur
tatlıları yerine sütlü tatlılar ile meyve tatlılarının tercih edilmesi,
posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi ve düzenli fiziksel
aktivite yapılması önerisinde bulundu.
Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alınması gerektiğini
vurgulayan yetkililer, yeterli sıvı alındığında vücuttaki toksinlerin
atıldığını, vücut fonksiyonlarının düzenli çalıştığını, metabolizma
dengesinin sağlandığını ve birçok biyokimyasal reaksiyonun
gerçekleştiğini vurguladı. Yetkililer, bu nedenle her gün en az 2-2.5
litre su içilmesi gerektiğini, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur,
adaçayı, kuşburnu ya da açık çay gibi içeceklerin tercih
edilebileceğini kaydetti.