Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzmanı Dr. Esef Karakuş, bünyeleri büyüklere göre daha zayıf olan
çocukları soğuklara karşı korumak için haftada 5 gün sabah
kahvaltısında, pişmiş yumurta ile pekmez yedirilmesi gerektiğini
söyledi.
Dr. Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk
havalardan, vücut direnci düşük çocukların daha fazla etkilendiğini
belirtti.
Aşırı soğuklar nedeniyle çocuklarda yeterli ve dengeli beslenmenin
öneminin bir kat daha arttığını vurgulayan Karakuş, şunları kaydetti:
''Anne-babalar, çocukların, vücut direncini artırmak ve bu yolla
hastalanmalarını önlemek için aldıkları besinlere çok dikkat etmeliler.
Çocuklara, vücut direncini artıran, enfeksiyonlara karşı koruyan
proteinler, bu dönemde bol miktarda verilmelidir. Anne sütünden sonra
en önemli protein kaynağı ise yumurtadır. Bağırsakta emilimi çok yüksek
olan ve hızla kana karışan yumurta, süratle vücuda yayılarak çocukların
enerji açığını kapatır. Çocuklara, soğuktan korumak için haftada 5 gün
sabah kahvaltısında tam pişmiş yumurta yedirilmelidir. Yumurta,
soğuktan korumanın yanı sıra, vücudun protein ihtiyacını da karşılar.
Rafadan yumurta verilmemelidir. Çünkü, rafadan yumurtanın sindirimi zor
ve alerji kaynağı olduğu için de önermiyoruz.''
PEKMEZ, BESLEYİCİ VE ENERJİ KAYNAĞI
Dr. Esef Karakuş, ayrıca soğuk günlerde çocuklara besleyici değeri
yüksek ve enerji kaynağı olan pekmezin de yedirilmesinin çok yararlı
olduğunu vurguladı.
Pekmezin, bazı vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir gıda maddesi olduğunu söyleyen Karakuş, şunları anlattı:
''Pekmez, A ve B vitaminlerinin yanı sıra, potasyum, kalsiyum,
magnezyum, çinko, demir ve fosfor gibi mineraller bakımından da
zengindir. Besleyici değeri yüksektir ve enerji kaynağıdır. Pekmez,
kansızlık, bağırsak hastalıkları, öksürük ve bronşit gibi hastalıkların
oluşumunu da engeller. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve
enfeksiyonlara karşı korur. Pekmezde bulunan şeker, vücutta çok çabuk
parçalanarak enerji verir.''
Pekmezin bazı çocuklara biraz ağır gelebileceğini ifade eden Karakuş,
pekmezin tahin ve yoğurtla karıştırılarak veya sulandırılarak da
yedirilebileceğini sözlerine ekledi.