Vişne (Prunus cerasus)[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gülgiller (Rosaceae) familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü.
Bilimsel Sınıflandırma <blockquote>Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler) Takım: Rosales Familya: Rosaceae (Gülgiller) Alt familya: Prunoideae Cins: Prunus Alt cins: Cerasus Tür: P. cerasus Binominal adı: Prunus cerasus </blockquote>Birçok kaynakta vişnenin muhtemel anavatanı olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir. Vişnenin botanikteki latince adı olan P. cerasus bugünkü Giresun'un eski adı olan Kerasus'tan gelmektedir. Kirazla[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] meyvesinin dışında farklılıkları vardır. Yaprakları kiraz yapraklarından daha küçüktür. Dalları kiraz ağacının dallarına göre daha yaygındır. Vişnenin İran'ın kuzeyiyle Türkmenistan arasındaki bölgede ortaya çıktığı ve oradan Avrupa'ya kadar yayıldığı sanılmaktadır.
Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 5-7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar.
Vişne[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür. Gövdesi kırmızımtırak gri benekli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ayası düz[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] parlak yeşil renkli ve tüysüzdür. İlkbaharda erken açan çiçekleri beyaz renklidir. Bir salkımında birden fazla ve altıya kadar değişen sayıda çiçek açar. Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan meyveleri[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kirazdan biraz basıkçadır. Olgun vişneler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renklidir.
Türkiye'de iki önemli vişne ağacı çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlardan meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] uzun saplı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iri boyda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ucu hafif sivrice[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] koyu kırmızı ince kabuklu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çok sulu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ekşi ve kırmızı etli meyveler verir. Macar vişnesi ise[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kısa saplı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ince[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] koyu kırmızı renkli kalınca kabuklu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Her iki çeşidin ağaçları da[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] temmuz ayından başlayarak bol ürün verir.
Vişne meyvesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sofralıktan çok meyve suyu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] şurubu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] reçeli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] marmeladı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kompostosu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] likörü ile diğer bazı içkileri[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] pasta ve tatlıları yapılarak tüketilir. Ayrıca kurutularak da yenir.
Besin Değerleri Vişnenin besin değerleri kirazınkine benzer. Ancak şeker oranı daha düşük olduğundan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] vişnenin tadı ekşi ya da mayhoş olur. Aynı nedenle kalorisi de kirazınkinden düşüktür.
Ortalama 100 g taze vişnede[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 58 kalori ile 14[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]3 g karbonhidrat vardır. Oysa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] vişnenin A vitamini yüksek olup 1.000 lU'ya kadar varır. Vişnenin diğer besin değerleri kirazınkine çok yakındır. Bedenimize yararlı besin değerlerinin yanı sıra; Vişne meyvesinin taze ya da kurutulmuş sapları[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aynen kiraz sapları gibi sağlığımıza yararlı etkiler yapar.
Vişne sapları idrar söktürücü özelliği ile kabızlıkta faydalıdır. Kabukları ise ateş düşürücü olarak kullanılabilir.