Kakao içmenin, kalp rahatsızlığı, felç, kanser ve diyabet gibi hastalık risklerini yüzde 10 azaltabileceği belirlendi.
ABDnin Harvard Tıp Fakültesi tarafından Panamada yaşayan ve haftada her
biri haftada 40 fincan kakao içen Kuna kabilesi üzerinde yapılan
araştırmada, kakaonun içinde bulunan etken maddelerden epicatechinin büyük bir hastalık riskini önemli ölçüde azalttığı tespit edildi.
Araştırmayı yürüten Prof Norman Hollenberg, Eğer bu gözlemler geleceği haber veriyorsa, yüzümüz kızarmadan bu bulguların tıp tarihinin en önemli gözlemleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz diyerek,
kakaonun içindeki etken madde epicatechinin Batının en kötü beş
hastalığından dördünü ortadan kaldırma potansiyeline sahip olduğunu
kaydetti.
Bilim adamları, bulgular üzerine çay, şarap ve çikolatanın da içinde bulunan bu etken madde üzerinde daha fazla inceleme yapmaya karar verdi.
Bilimcilerin tespitine göre,
diğer Panama halkından daha uzun yaşayan ve ileriki yaşlarda bunama
hastalığına da yakalanmayan Kuna kabilesinin çoğu bireyleri için kakao, doğumdan ölüme kadar tek içtikleri şey.
Hekimler ise, araştırma sonuçlarını ilginç bulduklarına işaret ederken, genler ve diğer yaşam tarzı faktörlerinin de hastalık riski ve yaşam süresi konusunda rol oynadığı, ayrıca kalbi korumak için yüksek miktarda kakao tüketilmesini önermediklerini belirtiyor.