[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Öğrencilere at ve eşek eti yedirmişlerKübra POLAT- Çağlar ÖZTÜRK/ADANA, (DHA) 29 Aralık 2009
ÇEŞİTLİ tarihlerde at ve eşek eti operasyonlarının yapıldığı Adana’da,
yurtta kalan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencilerine at ve eşek eti
yedirildiği ortaya çıktı. İddialar üzerine Tarım İl Müdürlüğü, bu
kurumlara yemek sağlayan firmaların yurt genelindeki uzantılarını da
takibe aldı. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 3 bine yakın üniversite öğrencisinin barındığı kampus içerisindeki
öğrenci yurtlarının yemek ihalesini alan firmanın at ve eşek eti
kullandığı raporla belirlenirken, yemek firmasının eti aldığı kasabın
et verdiği diğer yemek şirketleri de yakın takibe alındı.
Adana’da bir kasabın at ve eşek kesip, etini sattığından şüphe eden
Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, bu kasabı takibe aldı. Kasabın et sattığı
yerlerden birinin de ÇÜ’deki 2 bin 800 kız ve erkek öğrencinin kaldığı
Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nun yemeğini yapan firma olduğu saptandı.
Kasabın firmaya eti vermesinin ardından yurt yemekhanesinin mutfağına
operasyon düzenlendi. Tarım İl Müdürlüğü İl Kontrol Şube Müdürlüğü
ekipleri, mutfaktaki etlerden numune aldı. Bu numunenin incelemesinde
at ve eşek eti karışımından oluştuğu anlaşıldı. 22 Aralık’ta ortaya
çıkan bu durum Adana Valiliği ile Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge
Müdürlüğü’ne bildirildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü,
yurdun yemek ihalesini alan firmanın sözleşmesini aynı gün feshetti.
FİRMA TAHLİLE İTİRAZ ETTİO gün ve ertesi gün yemek çıkmayan yurtta öğrencilerin yemek sorunu
yaşamaması için başka önlemler alındı. İşletmesinde olan kafeterya ile
yemekhanenin etlerinin at ve eşek eti olduğu belirlenen firma da,
yapılan tahlile itiraz için Mersin Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şubesi’ne
başvurdu. Buradaki tahlil sonucuna göre olay Cumhuriyet Savcılığı’na
intikal ettirilecek.
Üniversitedeki yurtta ortaya çıkan bu olayın ardından, kentteki diğer
öğrenci yurtları da yakın takibe alındı. Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nun
yemek ihalesini kazanan ve adı açıklanmayan firmaya et veren kasabın,
diğer müşterileri ile ilgili araştırmalar da sürüyor.
VALİ: DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR Denetimler kapsamında 91
yerden örnek alındığını ve bu örneklerden sadece 2 tanesinde tek
tırnaklı hayvan etinin ortaya çıktığını belirten Adana Valisi İlhan
Atış, “kamu kurumlarına verdiği yemekte at-eşek eti kullanan firmaların
ihaleleri iptal edildi. Konunun aydınlığa kavuşabilmesi içn bir vali
yardımcımızın başkanlığındaki heyet çalışmalarını sürdürüyor” diye
konuştu.
Vali Atış, bunun bir cezai müeyyidesinin olduğunu ve ağır para cezası
verecek olmalarının yanında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda
bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Tek tırnaklı hayvan etlerinin kullanıldığı yerlerin birisinin öğrenci
yurdu diğerinin hastane olduğu doğrudur. Kullanılan etlerin çok az
miktarda olduğunu düşünüyoruz. Öğrenci yurdunda kalan öğrencilerimizin
hiçbir endişesi olmasın. Denetimler çok sıklaştırıldı. Etlerin nerede
piyasaya sürüldüğü ortaya çıkarılacaktır. Emniyet ve jandarma
ekiplerimiz çalışmalarını ortaklaşa sürdürüyor. Halkın et tüketimi
konusunda herhangi bir endişesi olmasın. Biz de eti kasaptan alıp
yiyoruz. Çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın bir endişesi olmasın.
Denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Eti nereden aldıkları
belli. Elimizden geleni tümüyle yapıyoruz.”
RUH SAĞLIĞI HASTANESİNE DE AYNI FİRMA YEMEK VERİYORAdana İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu firmanın Adana Ekrem
Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine yemek verdiğini, konunun
araştırıldığını belirtirken, hastane yetkilileri, firmanın, yemeği
kendi tesislerinde pişirerek hastaneye getirdiğini, ancak hastaneden
görevlendirilen diyetisyen ve aşçıların yapım aşamasında gözetmen
olarak bulunduklarını bildirdi.
Hastane görevlilerinin, yemeklere konulan etlerde sağlık kontrolü
mührünü aradıklarını, hastane yönünden tüm kontrollerin sağlıklı
yapıldığını ifade eden yetkililer, sorunun yemek firmasından değil bu
firmanın eti temin ettiği kasaptan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
AT VE EŞEK ETİ YİYENLERİN SAYISI ARTIYORAdana'da bir öğrenci yurdu ve hastanede ortaya çıkarılan yemeklere at
eşek eti konulduğu iddiası üzerine Tarım İl Müdürlüğü, bu firmaların
yurt genelindeki uzantılarını da takibe aldı.
Adana Tarım Müdürlüğü İl Kontrol Şube Müdürlüğünün denetiminde,
Yurtkur'a bağlı bir yurt ile bir hastanede yemek ihalesini alan
firmanın, yemeklerde at-eşek eti kullandığının tespit edilmesinin
ardından başlatılan soruşturma sürdürülüyor.
Bu kapsamda yapılan çalışmalarda, Yurtkur'a bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci
Yurdu Merkez Lokantası ve Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
Hastanesi'nde yemek ihalesini alan firmalarla ortaklık ya da işbirliği
olduğu belirlenen firmalardan yola çıkan müdürlük, Kozan Devlet
Hastanesi yemekhanesinde de tek tırnaklı hayvan eti kullanıldığını
belirledi.
Çukurova Üniversitesinin bir tesisi ile Gaziantep ve Kırklareli'deki 2
işletmenin de uyarıldığı öğrenildi. Söz konusu bu yerlerde de numuneler
alınarak tahlile gönderildiği belirtildi.
Olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkarılmasına ilişkin olarak Adana Vali
Yardımcısı Fikret Deniz başkanlığında oluşturulan komisyonun yanı sıra
Emniyet Müdürlüğünce de soruşturma sürdürülüyor.
Söz konusu yemekçilik firmasının kendilerine komplo kurulduğunu iddia
ederek, firmaların tahlillerin Mersin İl Tarım Müdürlüğüne bağlı
laboratuvarlarda incelenmesine yönelik talebi üzerine yapılan
tahlillerde de Adana'daki tahlillerde aynı sonuçların alındığı,
kullanılan etin tek tırnaklı hayvan eti olduğunun ikinci kez tespit
edildiği kaydedildi.
YURTKUR'UN DUYARLILIĞIYurtkur Adana Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bir hafta önce bu durumun
ortaya çıkmasıyla birlikte aynı gün işletici firmanın ihalesinin fesih
edildiğini, öğrencilerin mağdur olmamaları için de bölge müdürlüğü
işleticilerinden birinin süratle Fevzi Çakmak Yurdu Merkez
Yemekhanesinde konuşlandırılarak, hizmetin devamının sağlandığını
bildirdiler.
2 YER UYARILDIYemek hizmeti verdiği bir öğrenci yurdu ve bir hastanenin yemeklerinde
at ve eşek eti bulunan 2 firmanın yemek verdiği Kozan Devlet Hastanesi
ile Gaziantep’teki bir kuruluş uyarıldı. Uyarılardan önceki bazı
denetim ve numune alma işlemlerinin Tarım İl Müdürlüğü uzmanları
tarafından çok gizli yapıldığı ve takibatın 3 aydır devam ettiği
öğrenildi.
Yemekhanesinde tek tırnaklı hayvan eti kullanılmış olabileceği şüphesi
bulunan Kozan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Yıldırım,
yemekhanelerinden henüz örnek alınmadığını, herhangi bir inceleme de
yapılmadığını söyledi. Kendi personellerinin malzemeyi alarak kendi
yemeklerini yaptığını belirten Yıldırım, et alımını da anlaşmalı
oldukları firmadan aldıklarını, onların da büyük çoğunlukta eti
Kozan’daki kasaplardan temin ettiğini belirtti.ifade etti.
İKİ FİRMADAN BİRİ İLE KASABA AĞIR PARA CEZASIAdana İl Tarım Müdürlüğü’nün 32 kişinin görev yaptığı Kontrol Şube
Müdürlüğü’nün, tek tırnaklı hayvanların kesimi ve satışıyla ilgili
araştırmaları 3 ay önce başladı. Şüphelenilen bir kasabın takibe
alınmasının ardından, bu kasabın et verdiği yerler belirlendi. Yapılan
analizde 2 ayrı yemek şirketinin etinden numune alan ekipler, at ve
eşek eti olduğunu saptadı.
Bu firmadan biri itirazda bulunurken, diğer firma, “Ben de kasaptan
alıyorum” diyerek kendini savundu. İtirazda bulunan firma dışındaki
yemek şirketi ile eti satan kasaba Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı
davrandıkları gerekçesiyle 5'er bin 600'er lira para cezası verildi.
Bir firmanın itirazının da sonucu bekleniyor. Tarım Müdürlüğü
ekiplerinin ele geçirdiği etlerin daha çok kuşbaşı kebap, kıyma veya
köfte olarak pişirilip, tüketildiği de anlaşıldı.
İl Tarım Müdürlüğü, firmaların yanı sıra kasap hakkında Cumhuriyet
Savcılığı’na da TCK’nın 186’ncı maddesine göre suç duyurusunda
bulunacak. Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticaretini içeren söz
konusu maddede, “Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak
biçimde bozulmuş, değiştirilmiş her tür yenilecek veya içilecek şeyleri
veya ilaçları satan, tedarik eden, bulunduran kimseye bir yıldan beş
yıla kadar hapis ve binbeşyüz güne kadar adli para cezası verilir. Bu
suçun, resmi izne dayalı olarak yürütülen bir meslek ve sanatın icrası
kapsamında işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında
artırılır” deniyor.
ZARARLI MI?Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim
Üyesi Yrd.Doç.Dr. Işıl Var konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Et ettir, kültürümüzde at ve eşek eti tüketimine yer verilmediği için
insanlar tüketmek istemiyor. Sadece at ve eşek etinin tüketildiği
toplumlar var. Denetimsiz kesimler ve uygun olmayan ortamlardan
kaynaklı tüm etlerde mikrobiyolojik olarak parazit ve mikroorganizmalar
insan vücuduna taşınabilir. Bu da çeşitli rahatsızlıklara yol açar.
Yine etler fazla pişirilmezse sağlık problemleri yaratacaktır. At ve
eşek eti çok uygun koşullarda kesilse bile bizim kültürümüz açısından
bize uygun değil."
Hürriyet