Gümüşhane İl Sağlık Müdür Yardımcısı Op. Dr. H. Volkan Kara, çok sıcak
çayın yemek borusu kanserine yakalanma riskini artırdığını belirtti.
Yemek borusu kanserlerinin, tedavi edilmemesi halinde ölümcül bir
etkiye sahip olabileceğini kaydeden Op. Dr. H. Volkan Kara, çok sıcak
sıvı tüketiminin sakıncalarını dile getirdi.
Yemek borusu kanserine çay gibi sıcak içeceklerin yanı sıra aşırı
alkol, sigara, nitrat, nitrit, uyuşturucu kullanımı, salamura
yiyeceklerdeki mantar toksinlerin de sebep olacağını belirten Dr. Kara,
"Günümüzdeki birçok kanser türü gibi yemek borusu kanseri de çevresel
etkenlerle yakından ilişkilidir. Bunların başında sigara içmek yer
alır. Özellikle alkol kullanımı ve aşırı sıcak içecekler de bu oranı
daha fazla artırıyor. Sık ve aşırı sıcak sıvı tüketimini en uygun
seviyeye indirmemiz lazım." dedi.
Çayı ve kahveyi 70 dereceden sıcak içmenin kanser riskini 8 kat
artırdığını vurgulayan Dr. Kara, "Çayı ve kahveyi çok sıcak içmeyin.
Sıcak içeceklerin yeterince soğumasını bekleyerek, yemek borusu
kanserlerinde ciddi azalma sağlayabilirsiniz." diye konuştu.
Cihan