hukuk.forum.st
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

hukuk,hukuki,adliye,dava,müvekkil,hukuk haberleri,avukat,savcı,hakim,forum
 
AramaLatest imagesAnasayfaKayıt OlGiriş yap

 

 Ağiz ve diş sağlığı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Jensen
Hukuk Forum
Jensen


Giriş Tarihi : 30/03/09
Yer : İstanbul
Yaş : 34
Mesajlar : 14824
Rep Puanı : 14472
Rep Gücü : 6503
Ağiz ve diş sağlığı 2duy3hj

Ağiz ve diş sağlığı Empty
MesajKonu: Ağiz ve diş sağlığı   Ağiz ve diş sağlığı EmptyÇarş. Ara. 16, 2009 10:18 pm

E- AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Diş
ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları
arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem
verilmemektedir.

Ağız sindirim kanalının girişidir.
Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz
etkilenmesine yol açar. Ağızla aldığımız yiyecekler çiğnenip, tükürükle
karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilirler. Ağız
aynı zamanda konuşmaya yardım eder. Tat alma organı olan dilin;
çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli yan görevleri de bulunmaktadır.

Dişlerin besinlerin parçalanması,
öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli
etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri
çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve/veya ısırmada da zorluk olur.
Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra
yerlerini kalıcı dişlere bırakır.

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki
hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti
hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin
erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diş sağlığının bozulması
vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün
sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir
ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol
açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.

Ağızda ve dişlerde yapısal ve
işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini
tam olarak yapabilmeleri durumu “ağız ve diş sağlığı”nın varlığını
gösterir.

1. Diş Çürümesi

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Diş çürüklerinin oluşmasında üç temel
etmen bulunmaktadır: Duyarlı bir diş yüzeyi, mikroorganizmalar için
elverişli yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna
yol açacak mikroorganizmaların varlığı. Besinler içinde diş çürümesine
en çok neden olanlar karbonhidratlar, yani kabaca, şekerli gıdalardır.

Dişler düzenli olarak fırçalanır ve
bakımlarına özen gösterilirse, mikroplar onlara zarar veremezler. Diş
çürüğü, dişte oyuklar yaparak dişin yapısını bozan ve kendi kendine
iyileşmeyen bir hastalıktır.

Dişler iyi temizlenmeyecek olursa,
üzerinde besin artıkları ve mikroplar birikir. Ağız içerisindeki
bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu
saydam, yapışkan bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasını
sağlar. Bu birikintilere plak denir. Bu plaklar bakterilerin diş
üzerinde tutunmalarını da kolaylaştırırlar. Besinlerin tatlandırılması
için kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asit, dişlere zarar
verebilir, ancak bakterilerin kendileri de asit oluşturabilmektedir.
Asit diş minesinin erimesine neden olur. Böylece oluşan erime
bölgelerinden giren mikroplar kolayca alttaki yumuşak dokuya
ulaşabilirler.

Asitler dişin koruyucu tabakası olan
diş minesi üzerinde küçük delikçikler oluşturur. Bu delikler giderek
genişler ve küçük oyuklar haline gelir. Diş minesinin erimesinden sonra
çürük hızla ilerler, alttaki tabakada geniş ve derin bir oyuk meydana
getirir. Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar.
Çürük daha da ilerlerse diş özü bölgesinde ve çene kemiği içerisinde
cerahat oluşmaya ve birikmeye başlar. Buna diş apsesi denir. Eğer diş
hekimi tarafından daha başlangıcında tedavi edilmeyecek olursa çürük
diş için daha zor, karmaşık ve pahalı tedaviler gerekebilir. Diş plağı,
diş etlerinin önemli hastalık nedenlerinden biridir. Yemeklerden sonra
dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarının
çıkarılması dişlerin çürümesini, diş eti hastalıklarının oluşumunu ve
ilerlemesini önler.

Dişlerin ağrımaması sağlıklı olduğu
anl..... gelmez. Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş
olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi
için ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki kez diş hekimine
giderek dişlerin muayene ettirilmesi gerekir. Diş hekimleri
gerektiğinde dişlerin filmini çekerek gözle görünmeyen diş oyuklarını
da belirleyebilirler.

Diş çürüklerinin erken dönemde
tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azından
geciktirebilir. Bu hem sağlık açısından, hem de sosyal ve ekonomik
açıdan önemli katkılar sağlar. Ağza takma diş takılmasına olan ihtiyacı
azaltır. Hiçbir şey kendi doğal dişlerimizin yerini tutamaz. Kalıcı
dişlerin erken dökülmesi beslenme sorunlarına neden olur. Doğal
dişlerin uzun süre dayanmasında ağız ve diş bakımının önemi çok
büyüktür.

Diş sağlığı açısından sularla
aldığımız flor da çok önemlidir. Sularında flor eksikliği olan yerleşim
yerlerinde diş çürüklerinin oranı çok artar. Bu nedenle florla ilgili
olarak sağlık kuruluşlarının önerilerine uyulmalıdır.

2. Diş Eti Hastalıkları
Dişin diş eti dışında görünen bölümü
diş minesi denilen sert bir tabaka ile kaplanmıştır. Bunun altında daha
yumuşak bir yapı vardır. En içte ise diş özü vardır. Burada bol
miktarda damar ve sinir bulunur. Diş gövdesi diş etine ve onun
altındaki kemiğe girdiği bölümde daralır. Bu bölüme dişin boyun bölümü
denir. Çene kemiği içinde kalan bölümüne ise dişin kök bölümü adı
verilir. Diş kökü diş yuvasında çene kemiğine özel doku uzantıları ile
sıkıca bağlanmıştır. Diş eti hastalıkları, diş çürükleri ağız kokusuna
neden olabilir. Ağız kokusu olduğunda nedeni araştırılmalıdır.


[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Diş eti hastalıkları en önemli diş
sağlığı sorunları arasındadır. Ağız hijyeninin bozukluğu ile yakından
ilişkilidir. Başlangıç döneminden itibaren diş etleri kolay kanar. Diş
eti kanamalarında diş hekimi muayenesi zorunludur. Diş etleri, diş
yuvaları ve ağız tabanındaki iltihaplanmalar genel olarak diş eti
hastalığı olarak bilinmektedir. Diş üzerindeki plaklar bunun en önemli
nedenidir. Tedavi edilmeyen diş eti iltihapları çene kemiğinin de
iltihaplanmasına ve zarar görmesine yol açabilir.

Diş çürüğü, diş eti hastalıkları,
sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim
sorunları, ağız bakım yetersizliği ağız kokusuna neden olabilir. Bu
hal, sosyal ilişkileri de etkiler. Bazı metabolizma hastalıkları da
ağızda kendine özgü kokular yapabilir.

3. Dişlerin Gelişim Bozuklukları
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Ağızda
kapanma bozukluklarına neden olan diş düzensizlikleri dişlerin
çürümesini kolaylaştırır ve daha erken dönemde dökülmesine yol açar.
Düzensiz dişler, alt ve üst çene arasındaki ilişkinin bozulmasına neden
olabilir. Çiğneme ve temizleme güçlüğü yaratırlar, kötü ağız kokusuna
yol açarlar.

Düzensiz dişlerin en önemli nedeni
süt dişlerinin zamanından önce yitirilmesi olabilir. Bunun sonucunda
çıkan kalıcı dişler birbiri üzerine gelecek biçimde yerleşebilirler.
Düzensiz dişler konuşma bozukluklarına ve görünüm bozukluklarına neden
olabilir.

Sigara dişlerde renk değişikliği
yapar. Sigara içenlerin dişleri kahverengimsi bir renk alır.
Canlılığını kaybetmiş olan dişler gri renkte görünür. Çocuklarda hatalı
olarak kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde renk değişikliğine neden
olabilir. Aşırı derecede flor dişlerin sararmasına neden olabilir.

Hamilelikte ve süt çocukluğu
döneminde kullanılan antibiyotik vb. bazı ilaçlar dişlerde kalıcı renk
değişikliklerine neden olabilir. Bu nedenle hekim önerisi olmaksızın
ilaç kullanılmamalıdır
.
4. Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Diş hastalıkları ve diş sağlığının
korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az
iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.

Diş çürümelerinin önlenmesinde
sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş
ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince
kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi
kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. Diş eti hastalıklarının
önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri
önemlidir.

Dişlerde gelişim bozuklukları varsa
erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere
başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır.

Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler
mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle
karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle
kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin
etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan
kalkar.

5. Diş Fırçalama Tekniği
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Dişlerimizi
korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın
ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta
sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka
dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük
olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az
günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu ağza verdiği hoşa
giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Diş
parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. Aşırı
kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır.

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu
dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak
yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler
fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak
fırçalama sürdürülür.

1. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna
doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert
darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön
dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

2. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri
aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden
ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

3. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.
Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.
Diş fırçası kişiye ait bir araçtır,
başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı
ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak
fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla
ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir.

6. Diş İpi Kullanımı

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek
artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. Çok
küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma
tekniklerinin öğrenilmesi gerekmektedir.

Dişler fırçalandıktan sonra diş ve
diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının
temizlenmesi için diş ipi kullanılır. Bu artıklar en önemli çürük
nedenlerindendir.

1. Otuz santimetre kadar diş ipi
alınır. Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da
diğer elin orta parmağına dolanır. İpin bir bölümü ortada kalmalıdır.

2. Ortada kalan ip bölümü işaret
parmağı ile geriye doğru itilir.İp, dişler arasından geçirilir. Bu
hareket sırasında sert olunmamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten
sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir.
Bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir.

3. Aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Ağiz ve diş sağlığı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Ağız ve diş sağlığı
» Ağız ve diş sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlar
» Karaciğer Sağlığı
» MİDE SAĞLIĞI İÇİN ?
» Sağlığı tehlikeye atan riskli alışkanlıklar

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
hukuk.forum.st :: Danışmanlık ve Yardımlaşma :: Sağlık Sorunları :: Sağlık Bilgileri-
Buraya geçin: