Tam tahıllı ekmekler, daha yüksek doygunluk değerine sahip [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, halkın sahurda tam tahıllı ekmekleri
tercih etmeleri gerektiğini belirterek, ''Tam tahıllı ekmekler, daha
yüksek doygunluk değerine sahip olduğundan, beyaz ekmekten daha çok
lif, protein, vitamin ve mineral içeriyor'' dedi.
Boyacıoğlu, günlük beslenmede, büyüyüp gelişebilmek, sağlıklı ve
verimli olarak yaşamı sürdürebilmek için besinlerde bulunan enerji ve
besin maddelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almak gerektiğini
söyledi.
Dengesiz beslenme durumunda insanı birçok tehlikenin beklediğini ifade
eden Boyacıoğlu, ''Kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, yüksek
tansiyon, şeker hastalığı, kanser riskinin artması, gut hastalığı ve
ruhsal sorunlar söz konusu olurken, yetersiz beslenme durumunda ise
zayıflık, kas ve kemik kaybı, atalet, yorgunluk, zihinsel işlevlerde
aksamalar, vücut işlevlerinde aksamalar, adet düzensizliği, bunalım ve
mikrobik hastalıklara dirençsizlik gibi sağlıklı olamama durumu ortaya
çıkar'' dedi.
Ramazanda uzun saatler aç kalınacağına dikkate çeken Prof. Dr.
Boyacıoğlu, normal hayatta beslenmeye sadece uyku halinde ara
verildiğini ve kahvaltıda alınan besleyici gıdalar ile bu açlığa son
verildiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Kahvaltı yaparak, sadece açlığımıza son vermeyip, aynı zamanda beynin
ana yakıt kaynağı olan vücudun kan şekeri glikoz düzeyini de yeniler,
eksiğini tamamlarız. Böylece vücudun ihtiyacı olan diğer besin
ögelerinin de gerekli miktarlarının bir kısmını karşılarız. Bu durumda
da halkımızın her öğünde mutlaka yer verdiği, en önemli temel gıda
maddesi olan ekmeğin, doğru seçimi önem kazanıyor. Bu bağlamda, ekmek
hem daha uzun süre tok tutmalı hem de akut veya aniden ortaya çıkan bir
yetersiz beslenme tablosu ile karşılaşmamamız ve kandaki glikoz
düzeyinin daha kararlı kalabilmesi için yüksek lif içerikli tam buğday,
tam tahıl ekmeklerini tüketmemiz gerekmektedir. Halkımız sahurda tam
tahıllı ekmekleri tercih etsin. Çünkü tam tahıllı ekmekler, daha yüksek
doygunluk değerine sahip oldukları için beyaz ekmekten daha çok lif,
protein, vitamin ve mineral içermektedir.''
''DOĞRU EKMEK NEDİR?''Prof. Dr. Boyacıoğlu, doğru ekmek seçimi ile birçok sağlık sorunundan
korunulabileceğini ifade ederek, ''doğru ekmeği'' şöyle tanımladı:
''Ham maddesinden üretimine, dağıtımından satışına her türlü şartı
eksiksiz yerine getirerek, yüksek hijyen standartlarında hazırlanan
ekmek, doğru ekmektir. Yüzyıllardır her medeniyet tarafından baş tacı
edilmiş mucize tahıl buğdayın, tüm doğal zenginliği korunarak yapılan
ekmektir. Lezzetli olduğu kadar, içeriğindeki vitamin ve mineraller
sayesinde besleyici özelliğe sahip ekmektir.''
Ayrıca buğdayın kilo verdirici diyetlere de yardımcı olacağını savunan
Boyacıoğlu, ''Buğday esaslı gıdalar, kilo verdirici diyetlerde
genellikle kaçınılan ilk gıdalar olmaktadır ki gerçekte bunun böyle
olmaması gerekir. Zira ekmek ve makarna gibi buğday esaslı gıdalar,
yüksek kalori içeriğinde olmadıkları için aynı zamanda kilo vermeye
çalışıldığında yardımcı da olabilir. Bu ürünlerin yarattığı doygunluk
hissi gıda alımının kontrolünde yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalori
alımında sınırlanması önemli kilo kayıpları ile sonuçlanabilir'' dedi.
Prof. Dr. Boyacıoğlu, ekmeğin, Türk halkının kutsal saydığı, her öğünde mutlaka aranan bir temel gıda maddesi olduğunu belirtti.
Ekmeğe olan talebin, nüfus artışı ve hızlı kentleşmeye paralel olarak
sürekli arttığını ve buna bağlı olarak da ekmekçilik sektörünün de
büyüyüp, geliştiğini anlatan Boyacıoğlu, ''Ancak bu gelişme teknoloji
ve kaliteden ziyade işletme sayısında artış şeklinde kendini
göstermiştir. Bu yüzden rekabet ve denetim şartlarının sağlanamaması
yüzünden halk, verdiği paranın karşılığı olan nitelik ve miktarda ekmek
alamamıştır'' şeklinde konuştu.
AA