Uzmanlar, genelde alışverişte alınmayan böcek hasarlı meyve ve
sebzelerin, hormon kullanımı bakımından bir ön testten geçmiş oldukları
için tüketimde onların tercih edilmesi gerektiğini bildirdiler. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu,bilimsel anlamda bitkisel
hormonun, bitkinin belirli bir yerinden sentezlenen ve çok düşük
dozlarda bitkinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkili olan maddeler
olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Kadıoğlu, hormonların çok düşük dozlarda etkili olduklarından,
aşırı kullanıldıkları zaman hem uygulanan bitkiye hem de bitkiyi
tüketen canlılara zararlı etkilerde bulunduklarını belirterek, ''Bu
nedenle hormonların uygulama dozunun ve zamanının bilinçli olarak
belirlenmesi, zararlı etkilerini önemli ölçüde ortadan kaldırır'' dedi.
Meyve ve sebzelerin hormonlu olup olmadığını veya toksik seviyede
hormon biriktirdiğini dış görünüşlerinden anlamanın mümkün olmadığını
ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, ''Genelde halk arasında üzerinde bir
çıkıntı oluşturmuş meyve veya sebzeler hormonlu olarak nitelendirilir.
Bu çıkıntılar hormonlara bağlı olmayan gelişim bozukluklarından da
kaynaklanabilir'' diye konuştu.
*'GELENEKSEL OLARAK YETİŞTİRİLEN SEBZE VE MEYVELERİ TÜKETMELİYİZ'[/b]
Prof. Dr. Kadıoğlu, bu nedenle bir ürünün hormon içerip içermediğinin,
ancak gelişmiş laboratuvarlardaki analizlerle anlaşılabileceğine dikkati
çekerek, şöyle devam etti:
''Sirke içinde belirli bir süre bekletme gibi uygulamalar tavsiye
edilmekle birlikte, bitkilerin hormonlardan arındırılabilmesi için
etkili bir metot henüz mevcut değildir. Bununla birlikte herhangi bir
böcek veya benzer organizmalar tarafından hasar oluşturulmuş meyve ve
sebzelerin hormon ve zirai ilaç birikim seviyelerinin düşük olduğunu
söyleyebiliriz. Bu durum halk arasında kullanılan hormonsuz bitki
konusunda bize bir fikir verebilir.''
Hormon kullanımıyla ilgili üreticilerin daha fazla bilgilendirilmesi
gerektiğini belirten Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, şunları kaydetti:
''Genelde pazar çantalarımıza koymadığımız böcek hasarlı meyve ve
sebzeler, bir ön testten geçmiş oldukları için tüketimde onları tercih
edebiliriz. Kırsal kesimlerde organik tarım tekniği ile geleneksel
olarak yetiştirilen sebze ve meyveleri daha çok tüketebilme yollarını
aramalıyız. Kırsal kesimlerde bu şekilde meyve ve sebzeler çürümeye terk
edilmektedir. Bunların kışın tüketilmek üzere kurutulması, dondurulması
veya marmelatlarının hazırlanması yararlı olur.''