Gelişmiş ülkelerde haftada 3 ya da daha fazla hamburger yiyen
çocukların astıma yakalanma riski daha fazla.
Almanya'nın Ulm Üniversitesi'nden
Gabriele Nagel ve ekibinin yaptığı araştırma, haftada 3 ya da daha fazla
hamburger yiyen çocukların astıma yakalanma riskinin daha fazla
olduğunu, meyve, sebze ve balık ağırlıklı beslenmenin ise astımdan
koruyabildiğini gösterdi.
Nagel ve ekibi, 20 ülkeden 8-12 yaşındaki 50 bin çocuğu kapsayan
verileri inceledi. Bu çocuklardan yaklaşık 30 binine alerji testi
yapıldığı görüldü.
Beslenme biçiminin polen gibi yaygın alerji yapıcılara duyarlıkla
bağlantılı olmayabileceğini, ancak astım veya hırıltılı solunuma
yakalanma sıklığını etkileyebileceğini belirten bilim adamları, meyve,
sebze ağırlıklı beslenmenin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmemiş
ülkelerde de astım ve hırıltılı solunum oranının azlığıyla ilişkili
olduğunu vurguladı.
Balık ağırlıklı beslenme astımdan koruyor
Balık ağırlıklı beslenmenin gelişmiş ülkelerde, pişmiş yeşil sebze
ağırlıklı beslenmeninse gelişmemiş ülkelerde yaşayan çocukları astım
yada hırıltılı solunumdan koruyabildiğine dikkat çekildi.
Gelişmiş ülkelerde haftada 3 ya da daha fazla hamburger yemenin bu
hastalıkların yaygınlığının daha fazla olmasıyla bağlantılı
olabileceğini belirten bilim adamları, et ağırlıklı beslenmeninse
etkisinin bulunmadığını vurguladı. Hamburger yeme sıklığının başka
etkenlerin bir göstergesi olabileceği, yoksul ülkelerde hamburger ve
astım riski arasında bağlantı bulunmadığının belirtildiği araştırma
"Thorax" dergisinde yayımlandı.
Hürriyet.