Mayıs ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürün armut, fiyatı en
çok düşen ürün ise kuru soğan oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)
Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda fiyatları, aylık fiyat değişimleri
konusunda yazılı açıklama yaptı.
Açıklamasında, Mayıs ayındaki, üretici ve market fiyatları arasındaki
fark incelendiğinde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde
307'lere ulaştığının görüldüğünü kaydeden Bayraktar, ürün grupları
itibarıyla bakıldığında ise bu oranın,
yaş sebze ve meyvede yüzde
307'lere, baklagillerde yüzde 248,3'lere, pirinçte yüzde 174,3'lere,
kurutulmuş ürünlerde yüzde 252,9'lara, hayvansal ürünlerde ise yüzde
203'lere çıktığının görüldüğünü bildirdi.
Mayıs ayındaki market fiyatlarına bakıldığında, 7 üründe fiyat değişim
olmazken, 13 üründe azalma, 8 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirten
TZOB Başkanı, sivri biber, yeşil mercimek, nohut, kuru üzüm, kuru incir,
süt, toz şeker fiyatlarında değişim görülmediğini, fiyatların kuru
fasulyede yüzde 1,3, çilekte yüzde 2,6, kuzu etinde yüzde 2,9, yumurtada
yüzde 3, fındıkta yüzde 3,7, kırmızı mercimekte yüzde 3,9, dana etinde
yüzde 5, tavuk etinde yüzde 5,5, patlıcanda yüzde
12,5, patateste
yüzde 12,6, yeşil fasulyede yüzde 15,6, domateste yüzde 31,6, soğanda
yüzde 63,2 düştüğünü ifade etti.
Bayraktar buna karşılık, armutta yüzde 24,2, havuçta yüzde 8,5, limonda
yüzde 7,3, kuru kayısıda yüzde 7,2, elma ve salatılıkta yüzde 6,4,
ıspanakta yüzde 4,6, pirinçte ise yüzde 1,5 fiyat artışı gerçekleştiğini
kaydetti.
8 ÜRÜNDE ÜRETİCİ FİYATLARI DEĞİŞMEDİBayraktar,
Mayıs ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında bir
önceki aya göre 8 üründe fiyatların değişmediğini, 11 üründe azaldığını,
7 üründe ise arttığını bildirdi.
Patates, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç,
kuru incir ve sütte fiyat değişimi olmadığına işaret eden Bayraktar,
elmada yüzde 21,2, havuçta yüzde 16,7, armutta yüzde 15, ıspanakta yüzde
11,6, kuru kayısıda yüzde 11,1, limonda yüzde 8,2, kuru üzümde yüzde
2,2 fiyat artışı olduğunu, buna karşılık fındıkta yüzde 2,2, kuzu etinde
yüzde 4,2, dana etinde yüzde 6,6, yumurtada yüzde 7,7, sivri biberde
yüzde 10,3, yeşil fasulyede yüzde 14, patlıcanda yüzde 17, çilekte yüzde
17,5, salatalıkta yüzde 27, domateste yüzde 28 ve soğanda yüzde 76,5
oranında fiyatların düştüğünü belirtti.
İTHALAT KARARI ET FİYATLARINI DÜŞÜRDÜGeçen ay hayvansal ürünlerden yumurta, dana eti ve kuzu etinde fiyat
düşüşleri görüldüğünü belirten Şemsi Bayraktar, “Kuzu eti ve dana etinde
görülen fiyat düşüşünde 30 Nisan 2010 tarihinde açıklanan Et ve Balık
Kurumu Genel Müdürlüğünce Kullanılmak Üzere Damızlık Olmayan Canlı Sığır
ve Sığır Eti İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar
etkili olmuştur” dedi.
kaynak:hürriyet