Bakla bazı çocuklar için tehlikeli olabilir. Anne-babalar bakla
yedikten sonra çocuklarının idrarını mutlaka kontrol etmeli. Manisa'nın Sarıgöl İlçesi Devlet Hastanesi'nde görevli çocuk uzmanı Dr.
Hüseyin Dağ, anne ve babaları uyararak ilkbaharda bolca tüketilen
baklanın bazı çocuklar için tehlikeli olabileceğini söyledi.
Dr. Hüseyin Dağ, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinin önemli gıda
maddesi bakladan kaynaklanan hastalığın adının ‘Favizm’ olduğunu
hatırlattı. Dr. Dağ, kısa adı ‘G6PH’ olan bu rahatsızlığın, bakla
yedikten sonra alyuvarların parçalanması ile meydana gelen kansızlık
olduğunu kaydetti. Rahatsızlığın bulgularının 48- 96 saat arasında
kendini gösterdiğini belirten Dr. Dağ, “Kandaki hemoglobin ve hematocrit
değerlerinin düşmesi hayati fonksiyonları etkiler. Geç kalındığında
kalp yetmezliğine ve ölümcül vakalara neden olmaktadır” dedi.
Dr. Dağ, Sarıgöl Devlet Hastanesi'ne bakla yedikten sonra rahatsızlanan
iki çocuğun getirildiğini açıkladı. Dr. Dağ, “Bir hastaya kan
transfüzyonunu yaptık. Üç gün süreyle gözlem altında tutuldu ve taburcu
edildi. Diğer hastamız ise hasta yakınları tarafından Denizli’ye
götürüldü” diye konuştu.
Anne ve babalardan dikkatli olmalarını isteyen ve hastalığın
belirtilerini anlatan Dr. Dağ, “Özellikle çocukların bakla yediklerinde
idrar renginde siyahlaşma ve koyulaşma görülür. Gözlerde sarılık
belirtileri ortaya çıkar. Bu durumda çocuklar vakit geçirmeden en yakın
sağlık kuruluşuna götürülmelidir” dedi.
Kaynak:Hürriyet