Jensen
Giriş Tarihi : 30/03/09 Yer : İstanbul Yaş : 34 Mesajlar : 14824 Rep Puanı : 14472 Rep Gücü : 6503
| Konu: Yüksek Lisans Tavsiyeleri... Ptsi Mayıs 17, 2010 12:18 pm | |
| Yüksek Lisans Tavsiyeleri
Yükseklisansbaşvuruları ve mülakatları çoğu üniversitenin başladı,paçası tutuşan tanıdık tanımadık teker teker beni aramaya başladı,şuraya bilgi yazayım da artık hepsine tek tek anlatmaktan kurtulayım dedim [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bende geçen sene şu yükseklisans olayında imanımı gevretmiştim.Neyse gelelim yükseklisans olayına,evet her üniversitenin başvuru ve kabul koşulları farklı olmakta, üniversitenin başvuracağınız bölüme göre fen bilimleri,sosyal bilimler enstitü gibi sayfasına girerek başvuru koşullarını öğrenebilirsiniz,hangi bölümlere başvurabileceğiniz, LES puanı şartı,İng. şartı falan başvuru koşulları kısmında yazar, koşullar sayfasını dikkatle okursanız ve yine de aklınızda soru kaldıyda mesela dönem uzatma,dondurma v.s., o zaman enstitü yönetmeliğinden bu gibi konularda ki sorularınıza cevap bulabilirsiniz.Her üniversitenin yönetmeliği farklı olmakta ama genel olarak bana en çok sorulan soru bitirilen lisans bölümünden farklı bir bölümde yükseklisans yapmak hakkında olmakta, arkadaşlar bunun tam olarak cevabını veremem,ama başvuru koşulları uygun ise,puanlarınız iyiyse ve mülakattaki hocalarda sizin yapabileceğinize ikna olmuşlarsa ben gibi kabul edilebilirsiniz,yani tam bir şans işi diyelim! [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Mülakat olayına gelince,mülakata blue jean ve penye ile gitmeyin derim,ama çok kasmaya da gerek yok, birazdaha ciddi giyinmeniz yeterli,güler yüzlü,kendine güvenen imajı yaratın.Mülakatta ki sorular değişmeksizin bu şekilde olmaktadır “Yüksek lisans yapmakta ki amacın nedir”,”Bitirme tezinin konusu neydi,biraz anlatabilir misin”,”Başka üniversitelere başvurdun mu,neden biz” gibi.ayrıca mülakatta ki her hoca tatmin oluncaya kadar bölüm hakkında soru sormakta,bu soruların sayısı hakkında net bir rakam veremem,eğer puanlarınız iyiyse ve bölüm hakkında ki sorulardan önce ki kısımda hocaları ikna ettiyseniz daha az soru sorulur,zorlamak isterlerse daha çok soru sorarlar,ama bu soruların hepsine doğru yanıt vermeniz gerekmemekte,soru hakkında bir kaç cümle vevbölüm hakkında genel bilgi konusunda hocaları tatmin etmeniz yeterli. Mühendislikbölümü mezunu öğrencileri için pek duyulmayan “Mühendislik Yönetimi(TEZSİZ)” programından bahsetmek istedim.Bu yükseklisans programının dersleri yarısı endüstri müh,diğer yarısı da diğer mühendislik bölümü yüksek lisans dersleri içermektedir.Bence bir mühendis için en ideal,faydalı ve kolay yüksek lisans programı,hemi de TEZSİZ [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Yükseklisans eğitimi hakkında düşüncelerimi belirtecek olursam, bir nevi öğrencilik kalıntıları taşımakla beraber ,daha çok detay ve uygulamaya yer verilmekte,hocalar daha esnek davranmakta, böylelikle istediğiniz konuda çalışabilme imkanı bulmaktasınız,eğer gerçekten belli bir konuda uzmanlaşmak istiyorsanız size çok iyi imkanlar sağlamakta ,ayrıca üniversite de bulunmak bir çok kapıyı size açmaktadır. Tabii hocaların kişisel düşünce ve davranış biçimleri de çok büyük rol oynamaktadır,mesela tez konusunun zor olması büyük bir faktör değildir,önemli olan tez danışmanının zor olmamasıdır [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ama yine de çalış çalış hep bir karış yaw,öğrenmenin sonu yok [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Hadi bakalım yükseğe başvuran herkese bol şans,bu yazıyı okumadan yüksek başvuru,kabul,mülakatı için beni aramayın [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] alialtugkoca | |
|