ABD'nin en saygın üniversitelerinden Harvard Üniversitesi'nin
profesörleri ile zayıflama üzerine onlarca araştırma yapan Elizabeth
Somer, son kitabı "Eat Your Way to Happiness" ile olay yarattı. Stresli
dönemlerde kilo alımının hız
kazandığınıprogramını 'mutlu' olmaya yönelik hazırladı. Elizabeth Somer,
hem zayıflamak hem de mutlu olmak isteyenlere her gün mutlaka şu
gıdaları tüketmesini önerdi: Ceviz gibi sert kabuklu yemişler, süt,
yoğurt, yeşil yapraklı ve koyu portakal renkli sebzeler, tüm meyveler,
baklagiller, tahıllar, yağsız et, et suyu ile hazırlanmış çorbalar. Sağlıklı kilo vermek için düzenli
uykunun da şart olduğunun altını çizen Elizabeth Somer, ekledi: "Akşam
yemeğini uyku saatinizden en az 3 saat önce yemelisiniz. Aksi halde
asla kilo veremezsiniz!"
saptayan Somer, bu nedenle diyet
Kilo vermeyi hızlandıran öneriler
* Şekerden özellikle de şekerli
içeceklerden uzak durun.
* Tabak boyutlarınızı ufaltın.
* Stresli olduğunuz anlarda ya derin nefes alın ya da taze meyve
yiyin. Çünkü stres hormonu salgıladığınız anlarda yediğiniz her türlü besin size kilo olarak geri dönecektir.
* Sakız çiğneyin.
* Hareket etmeden önce yeşil çay için.
* Sabahları kalkar kalkmaz ılık bir bardak su için.
1 günlük örnek diyet programı
Sabah
Kepekli ekmekl 1 kase yağsız sütle yapılmış mısır gevreği
e yapılmış kaşarlı tost, 1 domates
Kuşluk
Meyveli yoğurt
Öğle
1 porsiyon sebze yemeği, 1 kase et
suyuyla hazırlanmış çorba,
İkindi
1 kase yağsız sütle yapılmış mısır gevreği
Akşam
1 porsiyon balık, salata, 1 porsiyon sütlü tatlı
Yemekten 1 saat sonra
1 avuç fındık, ceviz ya da badem Günde en az 4 porsiyon meyve
Sarımsaksız asla!
ABD'li diyet uzmanı Elizabeth Somer, yemeklerinizi sarımsakla
tatlandırmanızıöneriyor. Sarımsağın faydaları ise şöyle: Güç ve enerji verir. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Kalp ve damar sağlığı için
yararlıdır. Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini önler. Vücudu ve
bağışıklık sistemini güçlendirir.
Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kansere karşı çok iyi
bir koruyucudur. Cinsel gücü arttırır.
Olmazsa olmaz 6 gıda
Yoğurt: Yoğur, B vitamini, protein, kalsiyum veprobiyotiğin
kaynağıdır. Sade yoğurtlar içine meyveler ekleyerek kilo alımınızı
durdurabilirsiniz.
Küçük taneli meyveler: Bu meyveler arasında üzüm, çilek, kiraz,
böğürtlen bulunur. Haftada en az üç kere bir kase çilek, kiraz veya üzüm
tüketmek şarttır.
Yeşil yapraklı sebzeler: Besin ihtiyacınızı yeşil yapraklı
yiyecekler (ıspanak, marul, lahana ve pazı...) yemeden karşılamanız
imkansız. Günde iki porsiyon yeterlidir. Ne kadar koyu renkli olursa o
kadar faydalıdır.
Altın değerindeki sebzeler: Lifli, yeşil, sarı ya da turuncu
sebzelerden iki kere yarım kap yiyin. Bu da bir tatlı patates, 12
yarım kayısı, bir tas havuca denk gelir.
Kabuklu Yemişler: Haftada 5 avuç badem, ceviz ya da fındık tüketin.
Omega 3 içeren besinler: Somon balığı, soya sütü içeren organik süt,
yüksek besin değerli gofretler, yumurta. Bu besinlerden hafta 2 kez
tüketin.
Rejiminize uygun yemek
tarifleri
Bademli tavuk köftesi
Malzemeler: Yarım kilo tavuk kıyması, 2 dilim bayat ekmek, 1 soğan,
1 yumurta, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 4-5 dal maydanoz, tuz, karabiber,
kimyon Üzerine: 1 yumurta, 1 su bardağı galeta unu, 100 gr. badem
Yapılışı: Tavuk kıymasına, rendelenmiş soğan, çırpılmış yumurta,
sıvıyağ, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip yoğurun.
Soyulmuş bademleri tavada kavurun. Çok ince olmayacak şekilde robotta
çekin. Köfteleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa, en son
bademe bulayın. Köfteleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece
fırında üzerleri kızarana kadar pişirip servis edin.
Zeytinyağlı enginar
Malzemeler: 6 enginar, 2 havuç, bezelye, 5 soğan, 1 su bardağı
zeytinyağı, dereotu, 2 limon, 6 şeker
Yapılışı: Enginarlar 1-2 dakika
limonlu suda bırakılır. Diğer tarafta havuç 1-2 dakikatuz ilave edilir.
Zeytinyağı ve 1 limonun suyu çırpılır ve enginarların üzerine
gezdirilerek tencereye dökülür. 1 bardak su ilave edilip kapağı
açılmadan 20 dakika orta hararetli ateşte pişirilir. Enginarlar
soğuduktan sonra servis edilir.
Habervitrini.
haşlandıktan sonra doğranır. Bezelye ile karıştırılır. Arpacık soğanlar
doğranır ve enginarlar tencereye konur. İçlerine birer arpacık soğan,
havuç bezelyeli karışım, birer adet kesmeşeker eklenir. Az