Yaz kapıda diye telaş edip uygulanan şok diyetler, sonrasında yeni
kilolara yol açar. Uzmanların tavsiyesi Akdeniz diyeti.
Yaz mevsimi geldiğine çoğu kişi kışın alınan kiloları verme telaşına
düşüp, dergi, gazete veya internet sitelerinde yer alan ve mucize olarak
adlandırılan şok diyetleri uygulamaya başlar.
Evet çoğu kişide birkaç kilo gider ama giden su veya protein olduğu için
ve program yetersiz bir programsa kas kaybı oluşur ve kişi kilo
verdiğini sanır.
Metabolik direnç kilo vermeyi zorlaştırır
Sonrasında fazlasıyla kiloları geri alma riski vardır. Bununla beraber
mucize diyet adı altındaki diyetlerin kalori toplamı da çok düşük olduğu
için kişide bir süre sonra metabolik direnç görülebilir. Yani kişi
sonrasında ne kadar diyet yaparsa yapsın eskisine nazaran daha az kilo
verecektir çünkü vücut daha az kalori harcayacaktır. Bu da yaz
mevsiminde bilinçsizce yapılan zayıflama diyetlerinin ardından kilo
alınacağı anlamına gelmektedir.
Bu nedenle kişi kendi vücut yapısına, yaşına hatta kan bulgularına
uygun, diyetisyen tarafından hazırlanan bir zayıflama programını
uygulamalı, amacı kısa süreli kilo kaybı değil bir yaşam şekli
olmalıdır.
Uygulanacak en ideal beslenme Akdeniz tarzı beslenmedir. Diyetisyen
Özlem Sert Aydın, Akdeniz diyetinde dikkat edilecek noktaları şöyle
açıklıyor:
- Her öğünde mevsim sebzeleri, salata ya da yemek olarak tüketilmeli.
- Sebzeleri az yağlı veya ızgara sebze olarak tercih etmeli.
- Ara öğünlerde de yine mevsim meyveleri tercih edilmeli.
- Bol miktarda sebze ve ihtiyaç ölçüsünde meyve tüketilmeli.
- Haftada bir kez kırmızı et, en az iki kez balık, ağırlıklı olarak
beyaz et tüketilmeli Etler ızgara veya fırında olmak üzere az yağlı
tercih edilmeli.
- Haftada iki kez kurubaklagiller; barbunya, nohut, yeşil mercimek, kuru
fasulye, iki-üç kez yumurta ve her gün iki kase kadar yoğurt veya süt
ve 10-15 adet fındık, badem veya ceviz tüketilmeli.
- Günde en az 1.5-2 litre su içilmeli. (İçilen çay, kahve, meyve suyu su
yerine geçmez, bu unutulmamalı)
- Beyaz ekmek yerine kepekli, tahıllı ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur
pilavı veya kısır tercih edilmeli.
- Güne kahvaltı yaparak başlamalı. Günde 3 ana, 3 ara öğüne mutlaka
dikkat edilmeli.
- Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlardan uzak durulmalı.
Margarin ve tereyağ gibi doymuş yağlardan sakınmalı. Sıvı yağlarla
yemekler pişirilmeli.
- Salatalara ve yemeklere piştikten sonra çok az zeytinyağı ilave etmek
faydalı olacaktır.
- Tatlı olarak sütlü tatlıları tercih edilmeli ama uygun miktarda
tüketilmesine dikkat etmeli.
- Tuz tüketimine dikkat etmeli. Aşırı tuzlu yiyecekler yaz mevsiminde
ödem miktarını artıracağından yağdan kilo verseniz de total kilonuzu
etkileyecektir.
- Alkol ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalı,
yerine rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici, soğuk olarak da
tüketilebilen bitki çaylarından yada soda,ayran ve meyve suyundan
destek alınmalı.
- Alkol tercihini uygun miktarda şaraptan yana kullanmak daha doğru
- Ağır yemekli öğünlerden kaçınmalı ve yemekler çok geç saatlere
bırakılmamalı.
- Mümkün olduğu kadar fiziksel aktivite artırılmalı ve uyku düzenine
dikkat etmeli.