Giriş Tarihi : 30/03/09 Yer : İstanbul Yaş : 34 Mesajlar : 14824 Rep Puanı : 14472 Rep Gücü : 6503
Konu: Elmalı Şarlot Perş. Şub. 25, 2010 3:28 pm
Malzemeler
Malzeme (6 kişilik):
1 kg. yeşil elma[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1/4 su bardağı su[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 100 gr. toz şeker[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 75 gr. margarin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 500-700 gr. tost ekmeği (dilimlenmiş ve dilimlerin kenarları alınmış).
Tarifi
Önce koyu bir komposto hazırlayın. Bunun için elmaların kabuklarını soyup çekirdekli göbek kısımlarını çıkarttıktan sonra[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] elmaların büyüklüklerine göre[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 4-5 kaim dilime ayırın. Elma dilimlerini büyükçe bir tencereye koyup üstlerine suyu ekledikten sonra[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tencerenin ağzı kapalı olarak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 10 dakika orta ateşte kaynatın. 10 dakika sonra tencereyi ateşten alıp kapağını açın. Şekeri katıp tahta bir kaşıkla karıştırın. Bir şarlot kalıbının {yoksa yeterince derin ve kenarları oluklu olmayan bir pasta kalıbı ya da sufle kalıbı da kullanılabilir) iç yüzeyini margarinin bir kısmıyla iyice yağlayın.
Ekmek dilimlerinin üçte birini üçgen biçiminde kesip tamamını bir fırın tepsisine dizerek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 4-5 dakika[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] her iki yanlarım da kızartın. Üçgen dilimlerin yeteri kadarını[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir yüzlerini kalan margarinin bir kısmı ile yağlayıp yağlı yüzleri kalıbın içine gelecek ve hafifçe birbirinin üzerine binecek biçimde kalıbın dibine yerleştirin.
Kalıbın yan kenarlarım da aynı biçimde dikdörtgen ekmek dilimleri ile kaplayın. Ortadaki boşluğa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hazırlamış olduğunuz kompostoyu boşaltıp[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] üstünü kalan üçgen ekmek dilimleri ile kapatın. Bu iş için kullanılacak üçgen ekmek dilimleri de diğerleri gibi margarinle yağlanmış ve yağlı yüzleri kalıbın içine gelecek ve hafifçe birbirinin üzerine binecek biçimde olmalıdır.
Kalıbı orta hararetteki fırına sürüp 30-40 dakika[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ekmekler altın sarısı olana kadar pişirin.
Kalıbı fırından alıp bir kenara bırakın. Son ânda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] şarlotu kalıptan çıkartarak ılık veya soğuk olarak yanında krema veya marmelatla servis edin. Şefin tavsiyesi: Ekmek dilimlerinin birbirinin üstüne binmesine dikkat etmek gerekir. Çünkü ekmek pişince nemini kaybedip çekeceği için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] komposto[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] arada oluşacak boşluklardan akıp tatlının görünümünü bozar. Üçgen ekmekleri elde etmek içinse kenarları alınmış tost ekmeği dilimlerini ortadan ikiye kesmek yeterlidir.