Çoğu zaman samimi yemek davetlerinin dışında "özel" diye tanımlanacak bazı davetler vermeye mecbur kalırız. Evimizde vereceğimiz bu davetlerde zaman zaman gerek sofra düzeni gerekse servis esnasında bazı endişelerimiz oluşur. Bu "özel davet"in en mükemmel olması amacımızdır. Uzun süre verdiğimiz davet hakkında övgü ile konuşulması hangimizi mutlu etmez ki?...
Davetin hazırlanması[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] amaca göre davet edilen kişilerin saptanması ile başlar... Resmiyet derecesine göre davet edilecek kişiler en az üç hafta öncesinden davetiye veya telefon ile aranarak davet edilmelidir. Çok resmi davetlerde baskılı davetiye daha uygun olacaktır. Ancak; "kişi adı" elyazısı ile yazılmalıdır. Bu davet edilen kişiye verilen değerin bir göstergesidir. Son yıllarda bazı büyük hediye merkezlerinde bu tarz özel kartlar satılmaktadır. Sadece boşlukları doldurmanız yeterli olacaktır. Davet eden kişinin bu nezaketli davranışına karşı cevap verilmesi gerekmektedir.
Davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir görgü kuralıdır. Eğer davetiye yollandıysa (L.C.V-lütfen cevap verin'in kısaltılması) davet eden kişiye davete katılıp katılamayacağınızı telefon açarak bildirmelisiniz.
ZİYAFET MASASI
Ziyafet masası hazırlamak zevk işidir. Herkes imkanlarına ve gönlüne göre hazırlar. Ancak; aşağıdaki noktalara da dikkat etmek gerekir. Öncelikle masa örtüsü titizlikle seçilmelidir.
Masaya pastel rengi keten[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] beyaz keten[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır. Çok renkli alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir. Masaya konan örtü 30.cm.'den fazla sarkmamalıdır. Oturan kişilerin ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir uzunlukta olmamasına dikkat etmek gerekir. Masa'da "uyum" çok önemlidir. Yemek takımları[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bardaklar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] örtü ve diğer gereçler "uyum" içinde olmalıdır. Uyum sofanın ortasına yerleştirilecek bir tanzimle daha da çarpıcı bir hale getirilir. Burada[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalıdır. Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti daha da hatırda kalıcı yapacaktır.
Vereceğiniz menüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz. Şayet; menü'de çorba yer alıyorsa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır. Eğer çorba menüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir. Tabakların yerleştirilmesi menü'deki düzenlemeyle paraleldir.
Sofranızı hazırlarken "peçeteler" özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir. Değişik şekillerde katlanan peçeteler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] isteğinize göre yine yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarakta sofralarda yerini alabilir.
İşte bazı peçete katlamaları;
Kare; Peçete her yönde bir kere katlanır. Sonra "kare" şekline getirilir.
Üçgen; Peçete önce "kare" şekline getirlir. Sonra[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aksi köşeler birleştirilerek "üçgen" şekli verilir.
Koni; Peçete önce "kare"[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sonra da "üçgen" şeklinde katlanır. Dışarıda kalan uç "dik" duracak şekilde olmalıdır.
Çatal-kaşık-bıçak
Kullanış amaçlarına göre[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir. Tabağın sağına kaşık ve bıçak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] soluna ise çatal konur. Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır.
Tabaklar
Servis tabağı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yemek tabağı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek menüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.
MASAYA KONAN TAKIMLARIN YERLERİ
Yemek çatalı: Tabağın solunda.
Yemek bıçağı: Tabağın sağında.
Yemek kaşığı: Tabağın sağında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bıçağın dışında.
Balık çatalı: Tabağın solunda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çatalın dışında.
Balık bıçağı: Tabağın sağında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yemek bıçağı dışında.
Meze çatalı: Tabağın solunda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] diğer çatalların dışında.
Meze kaşığı: Tabağın ön kısmında.
Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sapı sola doğru.
Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] keskin tarafı tabağa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sapı sağa doğru. Çatalın yanında.
Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında
Şarap bardağı: Su bardağının sağında.
Rakı bardağı: Su bardağının yanında.
Tuz[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] biberlik: İki servis tabağı arasında
Yağ[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sirke: Sofranın ortasına yakın.
Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakın.
Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
Meyva tabağı: Ortada.
Ekmek tabağı: Ortada.
Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında.
Peçete: Servis tabağının solunda.
YEMEKLERDE UNUTULMAMASI GEREKENLER
Yemek süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları...
Tabakta yemek bırakmak pek hoş bir davranış değildir. Ekmeğin ufalanarak yenmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yemeğin koklanarak adeta "test" edilmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] masada saç taramak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] makyaj tazelemek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] elleri masanın altında tutmak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] masada şampanya patlatmak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sesli bir biçimde burun temizlemek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ev sahibinden önce yemeğe başlamak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye çalışmak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] puro vb. herkesce hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] abartılı gülmek veya uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek yapılmaması gereken davranışlardandır.
SERVİS KURALLARI
Servisi evin hanımı yapıyorsa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sağında oturan bayandan başlanır.
Servisi garson yapıyorsa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] servise ev sahibinin sağında oturan bayandan başlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] soldan devam eder[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] en son ev sahibine servis yapar.
Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz. Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir.
Tatlı servisinden önce masa temizlenir.
İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir. Kadeh el ile veya ters kapatılmaz.
Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır. Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2. kez istenip istenmediği kişilere sorulabilinir.
YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI
Bıçak kullanmak gerekince[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çatal sol elle tutulur. Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak "kesme" işlemi yapılır.
Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Tabağın üst yarısına[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur.
Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ağzı yukarı doğru konur.
Çorba kaşığı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çorba tabağının sağına konur.
Kaşık da bıçak gibi kullanılır. Salata ve çerez çatalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yemek çatalından daha kısadır. Yemekle birlikte salata da verilecekse[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] salata çatalı yemek tabağının soluna[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yemek çatalının iç tarafına konur.
Balık çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kaşığın sağına konur.
Tatlı kaşığı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tatlı tabağının içine konur.
Servis çatal ve kaşıkları[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur. Kişi rahatça alabilmelidir.
Ancak; konukların önüne 3'den fazla çatal[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir.
Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir.
Peçete[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sağ üst köşesinden tutularak açılır. Dizlerin üzerine yerleştirilir. İşi bittikten sonra yemek tabağının sağına katlanarak konur. Buruşturarak koymamaya özen gösterilmelidir. Kağıt peçete kullanılmışsa "top" yapılıp tabağa konmaz. Özel davetlerde her ne kadar kullanılmıyorsa da kumaş peçeteleri aratmayacak güzellikte kağıt peçeteler eğer sofraya uyum sağlıyorsa kullanılabilir.
Davet bitiminde ev sahibine teşekkür etmek unutulmamalıdır. Hatta bir gün sonrasında tekrar telefon edilmeli ve bu nazik davet ve güzel yemek için bir kez daha iltifat edilmelidir