Giriş Tarihi : 30/03/09 Yer : İstanbul Yaş : 34 Mesajlar : 14824 Rep Puanı : 14472 Rep Gücü : 6503
Konu: Kavun Ptsi Şub. 01, 2010 7:00 am
Toprak isteği: Derin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]geçirgen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]su tutma kabiliyeti çok iyi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]drenajı iyi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]organik madde ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda çok iyi gelişir. Ağır ve suyu bol topraklarda kök hastalıkları artar. pH nötr olmalıdır.
Toprak hazırlığı - Ekim ve Dikim: sonbaharda işleme derinliği 40-50 cm olacak şekilde pullukla birkaç defa sürülür. İlkbaharda toprak sıcaklığı 15°C’ye ulaştığında 10-15 cm derinlikte sürüm yapıldıktan sonra diskaro ve freze ile işlenir. Kavun tohumları yetiştirme kaplarına birer adet ekilir. Çeşit özelliğine bağlı olarak sıra arası 40-100 cm[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sıra üzeri 150-250 cm arasında değişir. 6-8 yapraklı oldukları dönemde esas yerlerine dikim yapılır.
Bakım İşleri ve Gübreleme: Bitkiler 10-15 cm boya ulaştıklarında ilk çapa yapılır ve bitkilerin boğazları doldurulur. Yabancı ot durumuna göre bitki toprak yüzeyini örtene kadar çapa yapılır. Sulamada dikkatli olunmalıdır. Fazla su iriliği sağlasa da tat ve aromayı bozmaktadır. Ortalama olarak 2-5 defa sulama yeterlidir. Hasat döneminde sulama yapılmaz. Gübrelemede dekara en az 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Toprak işleme esnasında 8 kg/da N[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 10-12 kg/da P ve 15-20 kg/da K verilmelidir. Ayrıca meyvelerin irileşmesi döneminde dekara 4-6 kg azotlu gübre verilmesi olumlu yönde etki yapar.
Mücadelesinde; hıyarda olduğu gibi koruyucu ilaçlamalara dikkat edilmelidir.
Hasat: Tam olum devresindeki kavunlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] karpuzun aksine ağırlaşır. Meyve saplarının ve gövde üzerinde bulunan kulakçıklar kurur[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] meyve sapı tamamen kurur[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] meyvenin çiçek burnu hafifçe yumuşar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dip kısmı kendine has koku verir[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] irilik ve şekil olarak çeşit özelliğini gösterir durumlar hasat olgunluğuna işaret eder. Dekardan 2-10 ton arasında (çeşide ve yetiştirme şekline bağlı olarak) verim alınır.