Giriş Tarihi : 30/03/09 Yer : İstanbul Yaş : 34 Mesajlar : 14824 Rep Puanı : 14472 Rep Gücü : 6503
Konu: Mercimek Ptsi Şub. 01, 2010 6:59 am
a. Yazlık Mercimek:
Ekim Zamanı: Yazlık mercimek için ekim zamanı erken ilkbahardır. Mart ayı başlarından başlayarak Nisan ayının başlarına kadar yapılan ekimlerden yüksek verim elde edilmiştir. Ekim geciktikçe verimde azalma meydana gelir. Yabancı ot kontrolünün yapılması verimi artırır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bunun için çeşitli herbisitler bulunmaktadır.
Bunların bir kısmında ekimden hemen sonra bitkiler çıkış yapmadan kullanılır. Bunun için ilgili mercilere danışmakta fayda vardır. Her zaman için mibzerle yapılan ekim serpme olarak yapılan ekimden daha iyi sonuç vermiştir.
Gübreleme: Yazlık mercimekler için en uygun gübre dozu saf madde olarak 2r11;4 kg/da azot[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 5r11;6 kg P2O5 kg/da. Yabancı ot sorunu nedeni ile ekim geç yapılıyor ise bu miktar daha da azaltılmalıdır.
Yağışı biraz daha bol olan bölgelere tavsiye edilen miktarlarda azot vermek yararlı olacaktır. Yazlık mercimekte azotu yüksek dozlarda kullanmaktan ve bitkiyi kurak tehlikesine sokabilecek aşırı vejetatif gelişmeye teşvik etmekten kaçınmak gerekir.
Ekim Sıklığı: Yazlık mercimekte dekara atılacak tohum miktarı ekilecek tohumun iriliğine göre değişiklik gösterir. Çiftçilerimizin Sultani olarak isimlendirdikleri yeşil mercimeklerde bu miktar dekara 8-11kg arasında değişiklik gösterir. Taneli küçük kırmızı mercimeklerde ise bu miktar çok daha az 5r11;7 kg/da civarındadır.
Tohumluğun çimlenmesi iyi ve temiz ise m2'ye 175r11;225 tane yeterli olacaktır.
b. Kışlık Mercimek:
Mercimekte Kışlık ve Yazlık çeşitler birbirinden farklıdır. Yazlık olan çeşitler kışlık olarak ekilirler ise soğuktan zarar göreceklerinden hiçbir verim elde edilemez. Kışlık çeşitlerin kıştan ve soğuktan etkilenmesi kesinlikle söz konusu değildir. Kışlık mercimek ekimini sınırlayan en önemli faktör yabancı otlardır. Mevcut yabancı ot öldürücüler ile etkili bir yabancı ot kontrolü yapılamamakta buda verimin düşmesine neden olmaktadır. Yabancı ot mücadelenin iyi yapıldığı durumlarda kışlık mercimekler yazlık mercimeklere göre en az % 50 veya daha fazla verim artışı sağlarlar.
Ekim Zamanı Kışlık mercimekler Sonbaharda ekilir[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] en uygun ekim zamanı Ekim ayıdır. Kışa çıkışlarını tamamlayarak giren mercimeklerden daha iyi verim alınmıştır. Ekimin geç yapılması[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] verimin azalmasına istenilen verimin elde edilememesine neden olur.
Gübreleme: Kışlık mercimekler için en uygun gübre dozu saf madde olarak 3r11;4 kg/da azot[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 6r11;7 kg P2O5 kg/da. Fazla miktarda gübre verilmesi verimi artırmamış aksine azaltmıştır.
Ekim Sıklığı: Kışlık mercimekte dekara atılacak tohum miktarı ekilecek tohumun iriliğine göre değişiklik gösterir. Tohumluğun çimlenmesi iyi ve temiz ise m2'ye 250r11;300 tane yeterli olacaktır. Buda iri taneli pul mercimeklerde 10r11;12 kg/da civarındadır.
Kırmızı tanelileriyle yapılan çorbasını severek içtiğimiz; yeşil taneleriyle hazırlanan salata[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yemek ve köftesini keyifle yediğimiz doğal protein kaynağı Mercimek bitkisi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Baklagiller'dendir. Anayurdu Akdeniz havzası ve Anadolu olan biryıllık tarım bitkisi mercimek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] buradan dünyanın öteki kesimlerine de yayılmıştır.
Türkiye[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mercimek üretiminde dünyada başta gelen ülkelerden biridir. Kısa boylu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sarılgan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gösterişsiz bir bitki olan mercimeğin sapında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] karşılıklı dizili birleşik yapraklan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yaprak saplarında sülükleri ve beyaz renkte açan çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin döllenmesi ve olgunlaşmasıyla büyüyen geniş ama kısa boylu badıcın içinde[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ikişer adet tohumu oluşur.
İşte bu ufak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yassı ve yuvarlak biçimli tohumlara mercimek denir[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iki önemli çeşidi olan mercimeklerin kırmızı tanelileri daha küçük[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yeşil tanelileri biraz daha büyük ama ince olurlar. Kuru sebze olarak sıkça tüketilen mercimeğin protein bakımından zengin olan tüm bitkisi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] taneleri hasat edildikten sonra hayvanlara yem olarak verilir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. kuru mercimeğin içerdiği besin değerleri şunlardır: 340 kalori; 24.7 gr. protein; 22 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 1[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]1 gr. yağ; 1[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]5 gr. lif: 145 mgr. fosfor; 79 mgr. kalsiyum; 6[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]8 mgr. demir; 6[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]8 mgr. sodyum; 370 mgr. potasyum; 60 IU A vitamini; 0[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]37 mgr. B1 vitamini; 0[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]32 mgr. B2 vitamini; 2 mgr. B3 vitamini ve yüksek oranda folik asit.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görüldüğü gibi yüksek oranlı besin değerleri olan mercimek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu özelliğinin yanı sıra;
o Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür: Böylece kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır; kalp dostu bir besin olduğunu kanıtlar.
o Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
o Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar.
o Mercimek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
o Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
o Mercimek içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
Sağlığımızı destekleyici bütün bu önemli etkilerinden yararlanmak üzere[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mercimeğin günlük diyetimize katılması[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] olabildiğince sıkça ve bolca yenilmesi öğütlenmektedir.
KISACA BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ VE YETİŞTİRİLMESİ
Toprak bakımından seçici olmayan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ılıman ve kurak iklimlerin bitkisi mercimek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tohumlarıyla (bayat olmayan mercimek taneleriyle) çoğaltılır. Güneydoğu Anadolu bölgemizde kırmızı mercimek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kışlık ekim olarak kasım ayında; Orta Anadolu ve ara bölgelerde yeşil mercimek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yazlık ekim olarak mart ayında daha önceden hazırlanmış tarlalara mibzerle ya da serpme şeklinde ekilir. Kurak bölgelerde yağmura dayalı olarak yetişen mercimek baklagillerden olduğu için gübre olarak azota gereksinmez. Bitkiye fosfatlı fenni gübre verilir.
Mercimek fide döneminde çok yavaş gelişir ve yabani otlarla rekabet edemez. Yabani ot mücadelesi yapılmazsa verimi çok düşer. Yabani otlarla en iyi mücadele şekli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu otların elle yolunmasıdır. Mercimek tohumları olgunlaşıp bitki sarardığında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bitki sabahın erken saatlerinde elle yolunarak hasat edilir. Sökülen bitkiler 5-6 gün tarlada bırakılarak kurutulur. Çok geniş tarlalarda hasat[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] biçerdöverlerle yapılır. Mercimek bahçe bitkisi olmadığı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tarımı tarlalarda ve geniş alanlarda yapıldığı için bu kadar bilgi vermekle yetiniyoruz.