Fesleğen (Ocimum basilicum)[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Reyhan olarak da bilinir[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü.
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Morfolojik özellikleri
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] en çok sıcak ve kuru ortamları sever. Fesleğenin kullanımı
Bitkinin kullanilan kisimlari[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tâze çiçekli dallari ve tohumlaridir. Uçucu yag tasimaktadir. Bu yag içinde estragol[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]linalol[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] cineol ve pinen vardir. Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar. Fesleğen bitkisi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir yerli Anadolu bitkisi değildir. Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bebeklerin yanına fesleğen konulması[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.
Hem taze[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hem de kurutularak kullanılan fesleğen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] genellikle yemeklere son anda katılır.
Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılan fesleğen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.
Fesleğenin Faydaları
Sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır. Enerji verir. İştah açıcıdır. Hazımsızlığı giderir. Öksürüğü ve baş dönmesini keser. Ağız içindeki yaralara karşı faydalıdır. Arı sokmasında zehrin etkisini azaltır. Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir. Cildi rahatlatır. Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Fesleğen yağı selülit şikâyetlerini azaltır.