Çin'de binlerce yıldır faydaları için tüketilen bu bitki aynı zamanda uzun yaşamın da sırrını içinde barındırıyor.
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yüzyıllardır şifa kaynağı olarak
bilinen kırmızı reishi mantarı üretiliyor. Türkiye'de üç yerde üretimi
olan kırmızı reishi mantarının,
Karadeniz bölgesindeki tek üretim yeri Bozkurt ilçesi. Oğuzkanlar
İşletmesi tarafından üretilen reishi mantarı doğada çok nadir olarak
bulunuyor.
Firma sahibi Süleyman Oğuzkan,
Çin'de binlerce yıldan itibaren faydalarından dolayı ihtiyaç hissedilen
ve Çin hanedanlığının kıymetli bir hazinesi durumunda olan kırmızı
reishi mantarının, uzun yaşamın kaynağı olarak bilindiğini ifade etti. Oğuzkan; kırmızı reishi mantarının; bağışıklık sistemine, sinir sistemine, boşaltım sistemine, dolaşım sitemine, kas ve kemik sistemine, kansere, bronşite, diabete, fiziksel görünüşe, beden ve ruh sağlığına ve yaşlılığa faydalı olduğunu açıklandı.
Süleyman Oğuzkan, "Reishi, Japonca'da ölümsüzlük anlamına geliyor. Haşa ölümsüzlük Allah'a mahsus,
lakin sağlık kaynağı olan mantarın ömrü uzatmasından dolayı bu isim
verilmiş olabilir. Kırmızı reishi mantarını 3'er gramlık 30 paket
halinde ambalaj yapıyoruz.Yıllık 800 kg üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz
mantarları yurt içi ve dışında pazarlıyoruz. Sadece İstanbul'da 1 ayda
60 kilogram tüketiliyor." şeklinde konuştu.
Şifa kaynağı olan mantarın, kendine özgü bir hazırlanma şekli olduğunu ifade eden Oğuzkan,
şöyle dedi: "Cam demlikte metal ile temas etmeden 30 dakika 1 litre
suda kaynatılarak isteğe göre sıcak ya da soğuk olarak tüketilmeli.
Şeker ya da tatlandırıcı kullanılmamalıdır. İsteğe bağlı olarak bal ile
tatlandırılabilir. Çok tanınmış bir mantar çeşidi olmayan kırmızı
reishi mantarını yiyenler ise tadını bildiğimiz mantarlardan farklı ama
lezzetli, ayrıca şifa kaynağı olduğunu bildiğimiz için ayrı bir lezzetli geliyor."