Köri baharatında bulunan bir maddenin, kanser hücrelerini öldürebildiği belirtildi.
Cork Kanser Araştırma Merkezi bilimcileri, köri
yapımında kullanılan zerdaçalın etken maddesi “kurkumin”in laboratuvar
ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğünü saptadı.
Dr. Sharon McKenna ve ekibi, kurkuminin kanser hücrelerini 24 saatte öldürmeye başladığını gördü.
Uzun zamandır kurkumin maddesinin iyileştirici etkisi bulunduğu düşünülüyordu.
Kanser uzmanları, British Journal of Cancer dergisinde yayımlanan
araştırmanın, doktorların yeni tedaviler bulmalarına yardımcı olacağını
belirtti.
Birleşik Krallık Kanser Araştırma kurumundan Dr.
Lesley Walker, bu araştırmanın, zerdaçalda (hint safranı) bulunan doğal
kimyasalların özafagus (yemek borusu) kanserinde yeni tedaviler için
kullanılması olanağı sağlayacağını söyledi.
Walker, özafagus kanseri oranının 1970’lerden bu yana yarı yarıya
arttığını, bunun obezite, alkol tüketimi ve reflü hastalığındaki
artıştan kaynaklanıyor olabileceğini bildirdi.