Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar son günlerde en çok tartışılan
konulardan biri. Birçok kişi GDO’nun ne anlama geldiğini yeni yeni
öğrenirken bazılarına göre sağlığı tehdit eden en zararlı organizmaları
bazılarına göre ise hiçbir zararı olmayan ürünleri temsil ediyor.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar kısacası GDO hayatımıza Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğiyle girdi. Bu yönetmelik GDO’lu
ürünlerin ithalatını kolaylaştıracak maddeler içeriyordu.
Kansere yol açabilir
Bazı uzmanlar genetiğiyle oynanmış bu ürünlerin insan sağlığını önemli
derecede tehdit ettiğini, insan sağlığı üzerindekileri etkileri için
yapılmış bir bilimsel araştırma olmadığını belirtiyorlar. Bu ürünlerin
zararlı olduğunu savunanlar GDO’lu ürünlerin alerji başta olmak üzere
antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşması, organ yetersizliği ve
kanser gibi hastalıklara neden olduğunu belirtiyorlar.
Hazır gıdalara dikkat
Farelerde yapılan deneylerden yola çıkılarak ortaya atılan bu iddialar
ise hazır gıda maddelerinin zararlı olduğunu gösteriyor. Çünkü hazır
gıda maddelerinde GDO’lu olduğu bilinen soya kullanıldığı söyleniyor.
GDO’lu ürünler arasında pamuk, soya, kanola ve mısır bulunuyor.
Dört ülkede üretiliyor
GDO üretiminin yüzde 99’unu ABD, Arjantin, Kanada ve Çin yapıyor.
Uzmanlar bu yönetmeliğin büyük şirketlere kar sağlamayı amaçladığını ve
insan sağlığını hiçe saydığını söylerken Tarım Bakanı Mehdi Eker, bu
yönetmeliğin Avrupa Birliği Yönetmeliği’ne uygun olduğunu savunuyor.
Hürriyet