ORUÇTA UNUTMAMANIZ GEREKEN GIDA!
21 Ağustos 2009 Cuma 08:24
Yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Metobolizma iyice yavaşlayacak.
Yemeyi unutmamanız gereken bir gıda var.
Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, Ramazan'da sağlıklı oruç
tutmak için "Meyve ve sebzeyi bol yiyin, iftarda suya yüklenmeyin,
sofranızdan bulgur pilavını eksik etmeyin, yürüyüş yapmaya çalışın"
tavsiyesinde bulundu...
Ramazan'da iftar ve sahur öğünlerini bölerek 3-4 öğüne yaymanın sindirim
sistemi düzeni açısından önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Hilal
Acar, "Yaklaşık 14 saatlik açlıktan sonra ağır yemeklerle bir anda
yükleme yapmak midede yanma, gaz, bulantı, kabızlık gibi pek çok sağlık
problemini de beraberinde getiriyor. Bu problemleri en aza indirmek için
iftarımızı iftariyeliklerle ve yağdan fakir bir çorbayla açıp 30 dakika
kadar mideyi dinlendirip sonra ana yemeğe geçmek fayda sağlar” dedi.
İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN
Sağlıklı yaşamın temeli olan egzersizin Ramazan'da daha çok önem
kazandığını ifade eden Acar "Uzun süreli açlıklar sonunda yavaşlayan
metabolizma hızımız ve tüketilen kalorisi yüksek hamur işi, yağlı et
ürünleri ve tatlılar kilo almayı kolaylaştırır. İftar sonrası
yapacağımız yürüyüşler hem sindirim problemlerini azaltır, hem de
metabolizma hızını düzenleyerek kilo almayı engeller."
BULGUR PİLAVINI UNUTMAYIN
Ramazan'da sebze-meyve grubu ihmal edilip, et ürünleri, hamur işleri,
tatlılar, pilav-makarna gibi yiyeceklerin daha çok tüketildiğini
söyleyen Hilal Acar, şöyle devam etti: "Pirinç pilavı, makarna yerine
bulgur pilavı gibi posası yüksek besinler tercih edilmeli. Daha hafif ve
sağlıklı olması için yemekler, kızartma ve kavurma yerine; haşlama,
ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.”
Kaynak : İnternet Haber