hukuk.forum.st
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

hukuk,hukuki,adliye,dava,müvekkil,hukuk haberleri,avukat,savcı,hakim,forum
 
AramaLatest imagesAnasayfaKayıt OlGiriş yap

 

 Sağlıklı Beslenmenin 10 altın kuralı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Jensen
Hukuk Forum
Jensen


Giriş Tarihi : 30/03/09
Yer : İstanbul
Yaş : 34
Mesajlar : 14824
Rep Puanı : 14472
Rep Gücü : 6503
Sağlıklı Beslenmenin 10 altın kuralı 2duy3hj

Sağlıklı Beslenmenin 10 altın kuralı Empty
MesajKonu: Sağlıklı Beslenmenin 10 altın kuralı   Sağlıklı Beslenmenin 10 altın kuralı EmptySalı Haz. 29, 2010 8:51 am

SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI


[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Diyetisyen Berna Ertuğ, yaz mevsiminde hava sıcaklıklarındaki
yükseliş ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerle birlikte, yüksek
tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış
gözlendiğini belirterek, doğru beslenme ile ilgili 10 altın kuralı
sıraladı.



Diyetisyen Berna Ertuğ, sıcak havalarda terleme ile ortaya çıkan su
ve mineral kaybı sonucu, baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi
sağlık problemleri de görülebildiğini, özellikle bebek ve çocuklarda
ishal görülme oranının arttığını ifade ederek, "Ayrıca sıcak havalarda
besinlerin bozulma riski yüksek olduğu için de besin kaynaklı
zehirlenmeler sık görülmektedir. Her mevsim olduğu gibi sağlıklı ve
dengeli beslenmeyle sıklıkla görülen bu tür sağlık problemlerinin
azaltılması mümkün olmaktadır" dedi.



YETERLİ SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ



Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen
Berna Ertuğ, yaz aylarında sıcaklıkla beraber artan sıvı ve mineral
kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımının çok önemli olduğunu
belirtti. Ertuğ, "Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (10-12 su
bardağı) su içilmelidir. Sıvı alımının karşılanmasında su haricinde süt,
ayran, soda, limonata, soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar ve
taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihlerdir" şeklinde
konuştu.



Günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk,
ikindi ve gece) alınması gerektiğini de belirten Ertuğ, "Öğün
atlamamak, hem kan şekerininin düzende kalmasına, hem de gereksiz
atıştırmaların önüne geçecektir. Atlanan öğün, kişinin kan şekeri
değerlerinde düzensizliğe ve çabuk acıkmasına neden olur. Sonucunda da
kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylece vücuduna
gereğinden fazla miktarda enerji almış olur. Bu durum da, kilo
alımlarına neden olmaktadır" diye konuştu.



4 YAPRAKLI YONCA MODELİ



Önerilen arasında yeterli ve dengeli beslenme için günlük beslenmede '4
yapraklı yonca modeli' uygulanması gerektiğini belirten Ertuğ, "4
yapraklı yoncanızı 4 ana besin grubundan oluşturun. Her yaprak 1 besin
grubunu oluşturmaktadır. Bu gruplar; süt ve ürünleri grubu (süt, yoğurt,
ayran, cacık), et-kuru baklagiller-yumurta-peynir, ekmek-tahıl grubu
(ekmek, makarna, pilav, çorba), meyve-sebze grubudur" ifadelerini
kullandı. Besinlerin yavaş ve iyi çiğnenerek tüketilmesinin önemine
dikkat çeken Ertuğ, şunları söyledi:



"Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye
başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterilmeli. Yaz
aylarında krema, mayonez, yağlı sos, katı yağ gibi yağlı besinlerin ve
yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı
yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine
haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri
uygulanmalıdır. Yeterli posa tüketimi bağırsakların düzenli çalışmasına
yardımcı, kansere karşı koruyucu, acıkmayı geciktirmesi gibi olumlu
etkiler sağlar. Dolayısıyla öğünlerde mutlaka sebze yemeği ve salata,
gün içerisinde 4-5 porsiyon meyve tüketmeye çalışarak yaz aylarında
vücut direncini artırmaya ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral
alınmasını sağlanmış olur. Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı
düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker
ve şekerli besinler yerine; tahıllı ekmek, bulgur gibi lifli besinlerin
tüketilmesine özen gösterilmeli."



GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMAK İÇİN HİJYENE ÖNEM VERİLMELİ



Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen
Berna Ertuğ, özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan birinin besin
zehirlenmeleri olduğunu vurgulayarak, "Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa
süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve
kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır
seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz
aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden
kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt,
balık vb.) açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması,
hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat
edilmesi gerekir" uyarısında bulundu.



Yaz aylarında enerjisi yüksek kızartılmış ve hamur tatlıları yerine
sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlıların doğru seçimler
olduğunu da sözlerine ekleyen Ertuğ, açık büfelere de dikkat edilmesi
gerektiğini bildirdi. Ertuğ, şöyle devam etti:



"Yaz aylarında özellikle tatillerde maalesef açık büfeden dolayı fazla
besin tüketimine eğilim oluyor. Seçilen yemeklerden az alınmalı,
özellikle bol yeşillik ve sebze ile doldurulan tabakta yemek için küçük
bir bölüm ayırmak gerekir."



ARABA YERİNE YÜRÜYÜŞ, ASANSÖR YERİNE MERDİVEN



Ertuğ, haftada 3 gün yapılan tempolu yürüyüş, yüzme, gevşeme
egzersizlerinin yaz yorgunluğuna karşı koruyucu olduğunu ifade ederek,
"Eğer vaktiniz yoksa en azından aktif yaşam tarzı için yürüyerek
gidebileceğiz yerlere arabayı kullanmama, asansör yerine merdivenleri
tercih etme gibi küçük aktivitelerle de yaşam tarzınızı
değiştirebilirisiniz" önerisinde bulundu.




habervitrini.com
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sağlıklı Beslenmenin 10 altın kuralı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
hukuk.forum.st :: Danışmanlık ve Yardımlaşma :: Sağlık Sorunları :: Sağlık Bilgileri-
Buraya geçin: