hukuk.forum.st
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

hukuk,hukuki,adliye,dava,müvekkil,hukuk haberleri,avukat,savcı,hakim,forum
 
AramaLatest imagesAnasayfaKayıt OlGiriş yap

 

 Menapozda beslenme nasıl olmalı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Jensen
Hukuk Forum
Jensen


Giriş Tarihi : 30/03/09
Yer : İstanbul
Yaş : 34
Mesajlar : 14824
Rep Puanı : 14472
Rep Gücü : 6503
Menapozda beslenme nasıl olmalı 2duy3hj

Menapozda beslenme nasıl olmalı Empty
MesajKonu: Menapozda beslenme nasıl olmalı   Menapozda beslenme nasıl olmalı EmptyPerş. Haz. 10, 2010 12:24 pm

Menapozda Beslenme diyetisyeni
Kadınların bedeni gebelik
ve
emziklilik gibi süreçleri
tamamladıktan sonra
menapoz dönemi ile
karşılaşırlar. Eğer başka bir nedenle
menapoza girilmemişse ortlama
48 55 yaş menopoz yaşı
olarak değerlendirilir.

Bu dönemde
ve sonrasında kadınlarda yaşanan en
büyük problem hızla kilo
almaktır.Kilo alma strojen
düzeyindeki azalmanın sonucu olarak besin
alımını etkiler
ve bazal metabolik hızdaki azalma ve fiziksel
aktivite
düzeyindeki azalma ile gerçekleşir.
Yaşamın bu
döneminde düzenli fiziksel aktivite ideal
ağırlığın sürdürülmesi,
kalp ve kemik sağlığı için önemlidir.
Ayrıca Diyabet ve kalp damar
hastalıklarının önlenmesi
için haftada 4-5 kere 45-60 dakika düzenli
olarak yürüyüş
,veya sevdikleri spor aktivitelerini yapmaları genel
sağlık
açısından oldukça anlamlıdır.
Dünya Sağlık örgütünün
obezite raporlarında menapoz
dönemindeki kadınlarda kilo alımı
hareketsizlik ile doğru
orantılı olduğu bildirilmiştir.

Menapozda
ortaya çıkan şikayetleri azltmak amacıyla
kullanılan hormon
replasman tedavisi ürünleri kilo artışı
ile bağlantılı olmadığı
belirlenmiştir.Bu dönemde hareketsizlik
ve azalan metabolik hız ile
metabolik sendrom,
pre-diyabet ve kalp damar hastalıklarına neden
olmaktadır
.Şişmanlığın gelişmesi ile birlikte östrojen düzeyindeki
azalma kan yağ düzeylerini olumsuz etkilemektedir. Kötü huylu (LDL)
kolesterolde ve trigliserit denilen kan yağı düzeyinde artma ,iyi huylu
(HDL) kolesterolde azalma oluşmaktadır. Kolesterol HDL kolesterol
oranının bozulması azalma kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir
risk faktörü olmaktadır. Menopozda artan kilo ve hareketsizlik sonucu
oluşan şişmanlığın tip II diyabet oluşumu için de risk faktörü olduğu
çalışmalarla ortaya çıkmıştır.. Halk sağlığı çalışmaların sonuçları
menopoz sonrası kadınlarda beden kitle indeksi ile meme kanseri arasında
pozitif ilişkinin varlığını göstermiştir. Bu nedenle menopozdaki Bu
nedenle şişman kadınlarda ağırlık kaybı programları planlanırken kemik
mineral yoğunluğu ve osteoropoz riski düşünülerek diyetin süresine
şekline ve fiziksel aktivitenin yoğunluğuna dikkat edilmesi gereklidir .

Menopozda
östrojen düzeyindeki azalma ile birçok belirtinin yanısıra kemik kaybı
artmaktadır.Bu dönmede kalsiyu a olan gereksinimi artar. Östrojen
düzeyindeki değişimin yanı sıra idrarda kalsiyum atımındaki artış
bağırsaklarda kalsiyum etkin olarak emilmesindeki azalma ve diyet ile
yeterli kalsiyumun alınmaması kemik kaybının nedenlerindendir.
Araştırmaların
sonuçları değerlendirildiğinde menapoz dönemi ve sonrasında besin
gereksinmesinin genç bayanlardan farklı olduğunu göstermektedir.

Kişisel beslenme planları oluşturulurkan bu dönemde oluşabilecek
şişmanlık kalp damar hastalıkları ve osteoporozu önleyici şekilde
diyetlerin hazırlanması gereklidir.

Bu nedenle ;

Kişisel
beslenme planları,


1 Her öğünde temel besin grubundaki
besinler (süt ve süt ürünleri et ve benzeri besinler taze sebze ve
meyveler ekmek ve tahıl grubu besinler) bireyin ihtiyaçlarına uygun
miktarlarda tüketilmeli ve besin çeşitliliğine önem verilmelidir.
Bireyin ihtiyacı olan tüm besin öğeleri yiyecekler kanalıyla sağlanmış
olur.

2. Osteoporozun önlenmesinde temel faktör olan kalsiyum
mineralinin ana kaynağı olan süt yoğurt grubundan 3-4 porsiyon
tüketilmelidir. 1 porsiyon süt grubu = 1 su bardağı az yağlı yoğurt
veya süt veya 2 bardak ayran veya 2 karper kadar az yağlı peynir ile
yer değiştirir.

3. Temel protein kaynağı olan et ve et grubu
yiyeceklerden toplam 3 porsiyon tüketilmesi gerekir. 1 porsiyon et grubu
=2 köfte kadar et tavuk balık veya yağsız kırmızı et veya 1 tabak
kurubaklagil yemeği veya ½ kase fındık fıstık veya 1 adet yumurta ile
yer değiştirir.

4. Oda ısında katı olan tereyağ , kuyruk yağı,
margarin gibi doymuş yağ adı ile anılan yağlar yerine oda ısısında
sıvı olan bitkisel sıvı yağlar özellikle zeytinyağı,yağı menopoz
döneminde ki bayanlar için özellikle kalp damar hastalıkları açısından
oldukça önemlidir.Doymuş tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ
asitlerinden zengin besinlerin uygun oranlarda seçimi sağlanmalıdır.
Osteoporoz ve kalp damar hastalıklarındaki koruyucu etkisi düşünülerek
omega-3 yağ asitlerinden zengin diyetlerin tüketilmesi öncelikle
önerilmektedir. Özellikle ceviz balık ayçiceği yağı soya yağı ay
cekirdeği badem gibi besinleri ihtiyaçları ölçüsünde günlük beslenme
plalarınada bulundurmaları kalp sağlığı açısndan avantaj teşkil
etmeketedir..
5- Beslenme planında düşük yağlı ve düşük kolesterollü
diyet tercih edilmelidir. Çünkü bu dönemde kan yağları ve kolesterolü
üzerinde artışlar olmaktadır.Doymuş yağ içeriği yüksek bir beslenme kalp
hastalıkları riskini arttırmaktadır..


5. Fitoöstrojenler
açısından zengin olan soya ,sert kabuklu yemişler, tam tahıllar, elma,
rezene, keten tohumu, kereviz ve maydanoz tüketimi ile meme, kolon,
kanserini önlemede oldukça anlamlı etkileri vardır. Günlük beslenme
palnına ölçülü eklenen bu kaynaklar sağlıklı bir hormon dengesine de
yardımcı olcaktır.
6. Kompleks karbonhidrat yani tam tahıl ürünleri,
kabuklu meyveler vb içeren bir beslenme planı tercih edilmelidir.Basit
şekerle olan ve kana hızla kane hızla karışan ürünler yerine kompleks
karbonhidratlar tercih edilmelidir.
7-Liften vitamin ve
minerallerden zengin olan sebze ve meyvelerden zengin bir beslenme
planı öncelikle önerilmektedir.Özellikle bu dönemde sıkçakarşılaşılan
kabızlık ( konstipasyon ) sorunu için posa tüketimi artırılmalıdır. .

8-Günlük
beslenme planında aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Fazla
protein tüketimi r özellikle osteoporoz ile kalp ve damar hastalıkları
açısından riskler oluşturmaktadır. Kaliteli protein tercihleri az yağlı
süt ve süt ürünleri yağsız etler, derisiz tavuk ve hindi etinden tercih
edilmelidir.

9. Düzenlenen diyetin tüm mineral ve vitamin
içeriği yeterli olmalıdır.Ca ihtiyacını arttığı bu dönemde kalsiyum
yeterli miktarda tüketilmesi önem taşımaktadır. Günümüzde yaplan
çalışmlar menopoz sonrası kadınlarda hormon yerine koyma tedavisi
uygulanıp uygulanmamasına göre kalsiyum gereksinmesinin değişiklikler
gösterdiğini ortaya koymuştur.

Alınan kalsiyumun kullanımı ve
hipertansiyon riski açısından tuz ve tuzlu besinler aşırı
tüketilmemelidir.

12. Genel sağlık açısından alkolden uzak
durmalıçünkü alkol vücutta mineral kullanımını olumsuz etkile kalp
damar hastalıklarına , karaciğer hastalıklarına ,ve şimanlığa zemin
hazırlar.
13 Kalp damar hastalıkları riskini arttıran kandaki C
vitamini düzeyini ve serum östrojen düzeyini düşüren sigaradan uzak
durulmalıdır.

14 Kafein içeren çay kahve ve kola tüketimi kafein
içeriklerinden dolayı sınırlanmalıdır.
15. Gün içerisinde 10-12
bardak su tüketilmelidir .Bitki çayları , açık çay kilo sorunu yoksa
taze meyve suları vb içecekler tüketilebilir.
16.Egzersiz kemik
kitlesinin korunması için oldukça önemlidir.Haftada 4-5 gün 35-40 dk
egzersiz kio kontrolü ve kemik kitlesinin korunması kalp sağlığının
korunması için fayda sağlayacaktır.


MENAPOZ DÖNEMİNDE
SAĞLIĞIN KORUNMASI VE HASTALIKLARIN TEDAVİSİNE YARDIMCI OLMAK AMACIYLA
MUTLAKA DÜZENLİ TESTLERİNİZİ VE KONTROLLERİNİZİ YAPTIRMANIZ GEREKİR.

Diyetisyen
Şengül Üre
216 360 00 50
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Bağdat caddesi.Ogün sok.Bağdat
palas apt.No:2/11
Caddebostan/İst




Menapozda
beslenme nasıl olmalı
Kadınların bedeni gebelik
ve emziklilik gibi
süreçleri
tamamladıktan sonra
menapoz dönemi ile karşılaşırlar.
Eğer başka bir nedenle menapoza girilmemişs
e ortlama 48 55 yaş
menopoz yaşı olarak
değerlendirilir.
Bu dönemde ve sonrasında
kadınlarda yaşanan
en büyük problem hızla kilo almaktır.Kilo alma
strojen
düzeyindeki azalmanın sonucu olarak
besin alımını etkiler ve bazal
metabolik hızdaki
azalma ve fiziksel aktivite düzeyindeki azalma
ile
gerçekleşir. Yaşamın bu döneminde düzenli
fiziksel aktivite ideal
ağırlığın sürdürülmesi,
kalp ve kemik sağlığı için önemlidir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Menapozda beslenme nasıl olmalı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
hukuk.forum.st :: Danışmanlık ve Yardımlaşma :: Sağlık Sorunları :: Sağlık Bilgileri-
Buraya geçin: