Kastamonu
Türkiye'nin cennet
köşelerinden biri olan Kastamonu, büyük şehirlerin gürültüsünden kaçmak
isteyenlerin sığınabilecekleri bir huzur bölgesi, panoramik dağlarıyla,
yemyeşil ovalarıyla, zümrüt sahilleriyle, zengin kültürel varlıklarıyla
bir çok alternatifler sunan bir tatil beldesidir
GENEL
BİLGİLER
Yüzölçümü: 13108 km²
Nüfus: 423611 (1990)
İl
Trafik No: 37
Eski bir yerleşim merkezi olan Kastamonu il
merkezi ve ilçelerinde bir çok eski eser ziyarete açıktır Belli
başlıları Araç, Taşköprü, Küre, Abana ilçeleri sit alanı kapsamındadır
Taşköprü'de Zımbıllı Tepe (Pompeipolis), İnebolu'da Abeş Kalesi, Geriş
Tepesi, Çatalzeytin'de Ginolu Koyu, Cide İlçesinde Gideros Koyu
arkeolojik sit alanıdır
İLÇELER:
Kastamonu ilinin
ilçeleri; Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday,
Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı,
Seydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya'dır
Araç: İl merkezine 44
km uzaklıkta bulunan ilçe Kastamonu - Karabük karayolu üzerindedir
Cide:
İl merkezine uzaklığı 146 kmdir 12 km kumsalı olan Cide, konumu gereği
tarih boyunca İpek Yolu üzerinde önemli bir liman olma özelliğini
sürdürmüştür
Daday: İl merkezine uzaklığı 32 km dir Atatürk 23 -
31 Ağustos 1925'te "Şapka ve Kıyafet İnkılabı" dolayısıyla Kastamonu'ya
geldiğinde ilçeyi ziyaret etmiş ve Köpekçioğlu Konağında misafir
edilmiştir
Devrekani: İl merkezine uzaklığı 29 kmdir Eski bir
yerleşim merkezi olan Devrekani höyük ve harabeleri, çeşme ve camileri
ile arkeolojik yönden zengindir 23 - 31 Ağustos 1925 Kastamonu
ziyaretlerinde Atatürk 28 Ağustosta ilçeyi ziyaret etmiş, Bozkocatepe -
Kurukavak Köyünde ormanlık bir alanda bulunan Müftüoğlu Mehmet Bey'in
çiftliğinde misafir edilmiştir
Hanönü: İl merkezine uzaklığı 69
km dir Kastamonu' nun en önemli yatırlarından, türbesi şehir merkezinde
bulunan Şeyh Şaban-ı Veli İlçenin Çındar Köyünde M1471 yılında doğmuştur
İlçede Mayıs ayı ilk haftasında "Şeyh Şaban-ı Veli Anma Haftası" Ekim
ayının ilk haftası Panayır düzenlenmektedir
İhsangazi: İl
merkezine uzaklığı 37 km dir İlçenin İsalar Mahallesinde bulunan
Haraçoğlu Camii ve Türbesi tarihi ziyaret yeridir
İnebolu: İl
merkezine 97 km uzaklıktadır İlçe merkezi kentsel sit alanıdır 347
tescilli yapı bulunmaktadır Abeş Tepesi ve Geriş Tepesi Arkeolojik Sit
Alanı olarak tescillidir
Küre: İl merkezine uzaklığı 61 kmdir
İlçede bulunan Doğanlar Kalesi MÖ 1700 - 1100 yıllarında yapılmıştır
Küre orman içi yayla turizmi için elverişli ve tabii güzellikleri olan
bir ilçedir Yaralıgöz Dağı eteklerindeki kanyon görülmeye değerdir
Pınarbaşı:
İl merkezine 92 km uzaklıktadır Ilıca köyünde bulunan Roma Dönemi
"Ayazma" da ılık su hala mevcuttur Aynı köyde Devrekani Çayı üzerinde
şelale görülmeye değer yerlerdir İlçenin Sümenler Köyü sınırları içinde
Sorkun yaylası yakınında bulunan dağlık alanda Ilgarini Mağarası turizm
için önemli bir potansiyel arz etmektedir
NASIL GİDİLİR?
Kastamonu,
Sinop limanına giden İpek Yolu güzergahlarının kavşak noktasında yer
almaktadır Otobüs Terminali İl merkezindedir
6 ilçesi deniz
kıyısında olan Kastamonu'nun İnebolu İlçesi'nde küçük tonajlı gemilerin
yük alıp boşaltabilecekleri bir liman bulunmaktadırAyrıca, Cide, Abana,
Çatalzeytin ilçelerinde küçük limanlar mevcuttur
Kastamonu
havaalanı yapım çalışmaları sürmektedir
Otogar ve Otobüs
Şirketleri Telefonları
Merkez Otogar: Tel: 0 366 214 12 12 - 214
86 79 - 214 64 12
Şehiriçi Terminal: 0 366 214 64 12
Seydiler:
0 366 668 44 48
Küre: 0 366 751 26 53
İnebolu: 0 366 811
39 30 - 811 38 37
Evrenye: 0 366 821 60 08
Araç: 0 366
362 11 11
Devrekani: 0 366 638 13 51
Kastamonu
Özlem
İstanbul - Yeni Otogar: 0 212 568 06 13 - 658 06 14
İstanbul
Harem Garajı: 0 216 341 03 20
İzmit: 0 262 335 11 53 - 335 12 94
Bursa:
0 224 254 72 37 - 252 26 98
Balıkesir: 0 266 245 54 55-56
İzmir:
0 232 486 10 28 - 486 26 11
Ankara Dışkapı: 0 312 52 10
Ankara
Terminal: 0 312 309 22 19
Karabük: 0 372 415 07 77
Samsun:
0 362 238 39 05
Havza: 0 362 714 12 13
Kastamonu Metro
Turizm
Kastamonu (Merkez Otogar): 0 366 214 27 27
Kastamonu
(Merkez Şehiriçi): 0 366 212 39 98
İstanbul (Yeni Otogar): 0 212
658 27 11
İstanbul (Harem): 0 216 391 81 30
Ankara (Aşti
Terminal): 0 312 224 00 12
Kastamonu Ünal
Merkez Otogar: 0
366 214 11 11 - 212 59 69
Merkez Şehiriçi:0 366 212 55 54
Taşköprü:
0 366 417 10 44 - 417 44 46
Hanönü: 0 366 417 55 75
Ankara
(Aşti-Yazıhane No:51): 0 312 224 01 37
Dışkapı: 0 312 311 21 61
İstanbul
(Yeni Otogar Per34): 0 212 658 04 24 - 658 13 58
İstanbul-Harem
(Per:22): 0 216 333 40 59
İzmit (Per34): 335 26 73
Samsun:
0 362 228 13 66
Havza: 0 362 714 11 41
Kastamonu Huzur
Expres
Kastamonu: 0 366 214 10 39 - 214 72 72
Taşköprü: 0
366 417 43 55
Araç: 0 366 362 11 11 - 362 12 35
Daday: 0
366 616 23 50
İstanbul - Yeni Otogar Tel: 0 212 658 21 17 - 658
08 46
İstanbul Harem Garajı Tel: 0 216 332 21 09
Ankara
Dışkapı Tel: 0 312 311 21 61
Ankara Aşti (Per38) Tel: 0 312 224
01 37 - 224 02 37
GEZİLECEK YERLER
Müzeler ve
Örenyerleri
Müzeler
Arkeoloji Müzesi
Adres:
İsfendiyarbey Mah Cumhuriyet Cad No:6 - Kastamonu
Tel: (366) 214
54 56
Etnografya Müzesi
Adres: Hepkebirler Mah
Sakarya Cad - Kastamonu
Tel: (366) 214 01 49
Kaleler
Kastamonu
Kalesi
Kentin görkemli anıtlarından olan Kalenin ilk kez Bizans
döneminde yapıldığı düşünülmektedir Sağlam olan iç kalenin temel kısmı
Bizans, üst bölüm Candaroğulları dönemine aittir
Zımbıllı Tepe
Höyüğü (Pompeipolis)
Taşköprü ilçe merkezi yakınındaki bulunan bu
antik kent MÖ 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia eyaletinin
merkezi olarak kurulmuştur Yapılan arkeolojik kazılarda birçok eser ve
mozaikler ortaya çıkarılmıştır
Cami ve Külliyeler
Atabey
Camisi
Kent merkezindeki bu cami, 1273'te Candaroğulları
döneminde yapılmıştır Kapıdan mihraba doğru uzanan ahşap sütunlar
nedeniyle halk arasında 140 direkli diye bilinen yapının kesme taştan
kısa minaresi Selçuk dönemi özelliklerini taşımaktadır
İbni
Neccar Camisi
Kent merkezinde bulunan bu cami 1353 yılında
yaptırılmıştır ve çeşitli onarım ve eklerle günümüze gelmiştir Sivri
kemer içindeki kapısı ahşap oymacılığının güzel örneklerindendir
Mahmut
Bey Camisi
Kent merkezinin 20 km kuzeybatısında Kasaba
Köyündedir Selçuklu ve Beylikler dönemi ahşap camiler geleneğinin güzel
örneklerindendir1388'de Candaroğlu Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır
Ahşap kapı kanatları eski yazı ve bitkisel motiflerle süslüdür Düz ahşap
üzerine renkli boya ile yapılan kalem işleri de çok başarılıdır
İsmail
Bey Külliyesi
Candaroğlu İsmail Bey (1443-1480) Kastamonu'da
1451 yılında cami, türbe, hamam, medrese, imaretten oluşan bir külliye
yaptırmıştırTürbenin ön yüzündeki taş işçiliği ilginçtir
Hanlar
İsmail
Bey Hanı (Kurşunlu Han)
Kastamonu'da, Aktarlar Çarşısında
bulunan bu hanın kuzey ve güneyinde olmak üzere iki kapısı vardır
Deve
Hanı
Kastamonu'da, İsmail Bey Külliyesi arkasındadır İsmail
Bey'in vakfiyesinde külliye ile birlikte inşa edildiği yazılıdır Yapının
ön yüzü kesme taş, yan duvarları moloz taştan yapılmıştır
Urgan
Hanı
Kastamonu'da, Nasrullah Camisi yanında bulunan Urgan Hanı,
1748 yılında yaptırılmıştır
Gökçeağaç Hanı
Hanönü ilçe
merkezinde bulunan bu hanın Jüstinyen zamanında kilise olarak yapıldığı,
daha sonra Türkler tarafından kervansaray olarak kullanıldığı ileri
sürülmektedir
Kastamonu Evleri
İl merkezinin
Akmescit, Hepkebirler, Atabey ve İsmailbey mahallelerinde özgünlüğünü
yitirmemiş, geleneksel Türk evi ve yakın dönem Osmanlı sivil mimarisi
örnekleri bulunmaktadırBu tür geleneksel evleri, il merkezindeki kadar
yoğun olmamakla birlikte, Taşköprü, Küre, İnebolu, Araç ve Abana gibi
ilçelerin eski mahallelerinde de görmek mümkündür
Plajlar
Kastamonu'da
arkeolojik ve tabii sit alanı doğal güzelliğe sahip Cide Gideros Koyu,
Cide İlçesi Plajı, Merkez, Kumluca, Akbayır Köyü Kumsalı , Doğanyurt'da
Kadınlar Plajı, İnebolu'da Boyranaltı Plajı, Gemiciler Köyü Plajı,
Bozkurt'da, Yakaören (İlişi) Köyü Plajı, Abana'da Halk Plajı, Tatil Köyü
Plajı ve Çatalzeytin'de Ginolu Plajı Tabii Sit Alanı bulunmaktadır
Milli
Parklar ve Korunan Alanlar
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Küre
Dağları Milli Parkı
Kastamonu Tabiat Anıtları
Mağaralar
Pınarbaşı
ilçesinde Ilgarini (Ilvarini) Mağarası , Küre ilçesinde Sarpunalınca
Mağarası , Şenpazar ilçesinde Kuyluç Mağarası görülmeye değer
mağaralardır
Yaylalar
Kastamonu'nun Araç İlçesinde
Munay, Fındıklı, Sıragömü,Kirazlı, Başköy Yaylaları; Daday İlçesinde
Oluklu Yaylası; Azdavay İlçesinde Suğla yaylası; Küre İlçesinde, Belören
yaylası; Tosya İlçesinde Kösem yaylası, Dipsizgöl, Yeşil göl, Sekiler
Yaylası bulunmaktadır
Kuş Gözlem Alanı
Ilgaz
Dağları
Sportif Faaliyetler
Kayak Merkezi: Kastamonu ve
Çankırı il sınırlarında kalan Ilgaz Dağında kayak tesisleri
bulunmaktadır
Atlı Doğa Yürüyüşü: Daday'da buluan At çiftliğinde
Atlı Doğa Yürüyüşü yapılmaktadır Araç yaylaları atlı doğa yürüyüşü için
son derece elverişlidir
Avcılık: Taşköprü Koyguncu- Bağdemci,
Donalar-Dereköy hattı, Küre Belören
köyü-Kirazcık-İmamoğlu-Alasökü-Şehirören hattı,
Elekdağı-Oymaağaç-Sökü-Bademçambaşı-Paşa-Gündoğdu hattı av turizmine
müsait alanlardır Çatalzeytin İlçe ve köylerinde domuz sürek avı
yapılmaktadır Ayrıca Devrekani ilçesindeki Beyler Barajı, Daday
ilçesindeki Yumurtacı Göleti balık avcılığına müsaittir
Gençlik
Kampları: Kastamonu'da Turizm Bakanlığı Turizm Eğitim Merkezi
bulunmaktadır
COĞRAFYA
Kastamonu ili, kuzeyde
Karadeniz sahiline paralel olarak yükselen Küre (İsfendiyar) Dağları,
güneyde güneybatı-kuzeydoğu yönünde uzanan Ilgaz Dağları ile dağlık bir
bölge konumundadır
İlin en yüksek noktası Ilgaz Dağları
üzerindeki Hacet Tepesidir (2 565 m) En önemli vadileri, Daday ve
Taşköprü ovalarını içine alan Gökırmak ile Devrez vadileri olup; Araç ve
Devrekani çayları, Gökırmak ve Devrez Çayı ilin önemli akarsularıdır
Zonguldak ve Sinop'u birbirine bağlayan 135 km uzunluğundaki kıyı şeridi
ile de Karadeniz sahilinde yer almaktadır
İl sınırı içinde
iklim iki farklı özellik gösterir Sahil boyunca bol yağışlı ve ılıman
bir iklim, iç kesimlerde ise soğuk ve kurak karasal iklim hakimdir
TARİHÇE
Kastamonu
ve çevresinde ele geçen buluntular, ilk yerleşimin Paleolitik Döneme
dayandığını göstermektedir Yöreye daha sonra Hititler, Persler,
Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Çobanoğulları,
Candaroğulları ve Osmanlılar hakim olmuşlardır
NE YENİR?
Kastamonu
ili zengin bir mutfağa sahiptir Her pazar fırınlarda pastırmalı ekmek
veya etli ekmek yaptırılır
Tarhana çorbası, ana-kız çorbası,
ecevit çorbası, külbastı, mıklama, kapatma, kavurma, erişte, köle
hamuru, banduma, kaygana, cırık, biryan kebabı, mantı, haluçka, simit
tiriti, mısır çöreği, baklava, kaşık helvası, pekmezli un helvası, çekme
helva, hasüde yörenin sevilen yemek ve tatlılarındandır
Kastamonu'dan
Yemek tarifleri
Kızılcık tarhana çorbası
Malzemeler:
5
yemek kaşığı kızılcık tarhana
1 adet soğan
5 diş sarımsak
1/2
yemek kaşığı margarin
tuz
Tarhananın Yapılışı: Ağaç
dalında yumuşamış kızılcıklar çekirdeklerinden ayrılır unla birlikte
yoğrulur güneşte kurutulur Daha sonra bu parçalar ufalanır
Hazırlanışı:
Soğan ince ince doğranır Bir tencerede yağ eritilir ve soğanlar
pembeleşene kadar kavrulur 4 su bardağı su, tarana ve tuz ilave edilir
Karıştırarak pişirilir İndirmeye yakın dövülmüş sarımsaklar ilave
edilir, bir iki taşım daha kaynatılır Sıcak servis edilir
Pırasa
dolması
Malzemeler:
1 kg pırasa
2 adet soğan
250
gr kıyma
2 yemek kaşığı pirinç
2 adet yumurta
1
limon
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvıyağ
maydanoz,
tuz, karabiber
Hazırlanışı: Pırasaların kalın beyaz kısımları 6
cm boyunda yeşil kısma kadar kesilir Yıkanır ve az su ile biraz
haşlanır, süzülür Etli dolma içi hazırlanır Pırasaların her katı açılır
ve dolma içi ile doldurulur Su ve yağ ilave edip orta hararetli ateşte
pişirilir Ocaktan indirmeye yakın yumurta sarısı ve limon suyu ile
hazırlanan terbiye karıştıra karıştıra yemeğe ilave edilir Bir taşım
daha kaynatılır, servis edilir
Pirinçli mantı
Malzemeler:
2
su bardağı un
1 su bardağı su
15 su bardağı et suyu
İç
malzemesi:
1 su bardağı pirinç
1/2 demet maydanoz
1
adet soğan
1/2 su bardağı su
1/2 çay bardağı sıvıyağ
tuz
karabiber
Hazırlanışı: Un tuz su yoğrularak çok sert bir hamur
yapılır Diğer tarafta soğan küçük küçük doğranır, yağda pembeleşene
kadar kavrulurPirinçler ilave edilir ve bir iki dakika daha kavrulur Su
tuz karabiber eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir Ateşten aldıktan
sonra maydanoz ilave edilir Hamur açılır küçük kareler halinde kesilir
Ortalarına iç malzemesi konur Karelerin dört kenarından tutarak ortada
birleştirilir 200 dereceye ayarlanmış fırında 50 dakika pişirilir
Üzerine 15 su bardağı et suyu dökülür, sade veya yoğurtla birlikte
servis edilir